Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
OSLOFJORDEN: Dette synet er ifølge marinbiolog Fredrik Myhre helt unikt. Reporter: Emilie Rydning: Video: Myhre / WWF Vis mer

Fanget på film:

Unikt møte med hai ved badeplass

Den småflekka rødhaien lever godt i Oslofjorden, men på noen steder liker den seg bedre enn andre.

At det er hai i Oslofjorden er i og for seg ikke noe nytt. Å møte den på nært hold derimot, er ikke like vanlig. Fredrik Myhre (39) er marinbiolog og jobber i Verdens naturfond (WWF). Han forteller til Dagbladet at Oslofjorden er ansett som hjemmet til en rekke forskjellige haisorter.

- Oslofjorden er blant annet hjemmet til brugda, som er verdens nest største hai. Den ser ut til å ha en tendens til å forville seg inn hit på vinterstid, forteller Myhre.

TETT PÅ: Her er marinbiolog og hobbydykker Fredrik Myhre omringet av hundrevis av hai langs norskekysten. Video: Fredrik Myhre Vis mer

I tillegg til brugde kan en også finne pigghå, hågjel, svarthå, gråhai, kamtannhai og småflekka rødhai i Oslofjorden.

SMÅFLEKKA RØDHAI: Denne krabaten er vanlig langs hele Oslofjorden. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond
SMÅFLEKKA RØDHAI: Denne krabaten er vanlig langs hele Oslofjorden. Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond Vis mer

Sett hai flere ganger

Myhre er grunnlegger og leder i organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han har observert haier i Oslofjorden ved flere anledninger, og nå sist var møtte han på to småflekka rødhaier ved Sjøstrand i Asker.

- Det som var helt unikt med dette dykket, er at det er første gang noen har filmet en paringsatferd mellom to småflekka rødhaier.

- Småflekka rødhai er for folk flest en hai som man ikke tenker over at finnes i Oslofjorden, forteller Myhre før han legger til at den oftest kan sees ved badeplassen på Sjøstrand i Asker.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er grunnlegger av Hjelp Havets Haier. Foto: Monica Larsen
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er grunnlegger av Hjelp Havets Haier. Foto: Monica Larsen Vis mer

Liker ikke mennesker

Myhre understreker at ingen haier har mennesker på menyen, men at de som alle andre dyr angriper når de føler seg truet. Det eneste haiangrepet som har funnet sted i Norge og som Myhre kjenner til, skjedde for 13 år siden.

- Tilbake i 2007 var det en dykker som så en småflekket rødhai liggende på bunnen. Han trodde at det var en død torsk, og skulle plukke den opp. Det viste seg at det var en hai som snudde seg 180 grader og bet i dykkecomputeren til dykkeren.

Han påpeker at det er langt farligere å kjøre bilen sin til stranda enn å bade med hai.

- Det eneste farlige med haier er i hvor vanvittig stort tempo vi er i ferd med å fiske de ut av havet. Faktisk så er haiene i dag blant de mest truede dyregruppene som finnes i havet. Haiene er avgjørende for havets helse, og dermed også avgjørende for oss mennesker, sier Myhre.

Lite kunnskap om havet

Det finnes ifølge Myhre ikke tall på hvor mange hai som lever i Oslofjorden. Han anser informasjon om havet, og da spesielt om hai, som en mangelvare.

- Ingen av artene i Norge er direkte farlig for mennesker. Noen arter, som for eksempel håkjerring, kan spise pattedyr sovende seler. Det er det skumleste, avslutter Myhre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!