Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unikt tilbud til unge med bulimi og anoreksi

Endelig er det mulig å få offentlig behandling for bulimi og anoreksi. Ski sykehus har opprettet et tverrfaglig tilbud til folk med alvorlige spiseforstyrrelser. Det er det første i sitt slag hvor man involverer både den somatiske og den psykiatriske delen av helsevesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tida er rundt 150 pasienter til behandling for spiseforstyrrelser ved Ski sykehus. Prosjektet har pågått i to år.

- Dette er et unikt tilbud. Det er synd at det foreløpig bare finnes i Ski. Det ideelle er at man får et tilsvarende behandlingstilbud i alle regioner, sier Margareth Opstad, sekretær i Anorexia-bulimiforeningen i Norge og involvert i behandlingstilbudet på Ski sykehus.

- Enkelte politikere vil heller satse på ganske useriøse, private tilbud der skolert behandlende personell ikke er involvert i det hele tatt, sier Opstad.

Dødelig sykdom

- Å ikke gi tilbud til pasienter med alvorlige spiseforstyrrelser er like ille som å ikke gi kreftpasienter behandling, sier lege Louis Torbjørn Voisin, som også er sentral i behandlingsprosjektet.

- Det er tungt å vite at jeg har pasienter som er så sjuke at de kommer til å dø av sjukdommen sin. Man føler seg maktesløs også som lege.

- Vi vet mye om hva som skal til for å hjelpe folk med anoreksi og bulimi, men det skorter på ressurser og struktur. Vi er rett og slett for få til å behandle de mange som lider av sykdommene, sier Voisin.

Tverrfaglig hjelp

Akershus fylkeskommune finansierer det unike prosjektet - der en tverrfaglig gruppe av lege, ernæringsfysiolog, fysioterapeut og psykolog samarbeider med Folloklinikken. Hver enkelt pasient settes i sentrum:

  • Ernæringsfysiologen forklarer om sammenhengen mellom kropp og næring og gir hjelp til normal atferd i forhold til mat. Dessuten utarbeides det individuelle kostlister.
  • Fysioterapeuten står for den kroppsnære delen, omsorg med fysisk kontakt, løser opp spenninger og forklarer kroppens reaksjon på stress.
  • Psykologen har hovedansvaret for behandlingen, siden spiseforstyrrelser i utgangspunktet er en psykiatrisk tilstand. Psykologen skal få opp pasientens selvtillit.
HJELP Å FÅ: Klinisk ernæringsfysiolog Hilde Staal (t.v.), lege Louis Torbjørn Voisin og helsekonsulent Ann-Marén Håve behandler spiseforstyrrelser.