Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uniol ber om gjeldsforhandlinger

Biodieselprodusenten Uniol går ikke til skifteretten.

BER OM GJELDSFORHANDLINGER: Biodieselprodusenten Uniol i Fredrikstad går ikke til skifteretten.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
BER OM GJELDSFORHANDLINGER: Biodieselprodusenten Uniol i Fredrikstad går ikke til skifteretten. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Biodieselprodusenten Uniol går ikke til skifteretten, men ber om gjeldsforhandlinger for å avklare mulighetene for videre drift. 

- Ingen av de ansatte blir oppsagt, men er ute i permisjon inntil videre. Det er fortsatt håp, selv om ingenting er avklart ennå, sier styreleder Øystein Haslum i Uniol til NTB. 

Under styremøtet i biodieselprodusenten fredag ble det imidlertid klart at eierne ikke ser lønnsomhet i videre drift med dagens modell etter at Stortinget vedtok å avgiftsbelegge biodiesel. De vil derfor ikke skyte ny kapital inn i selskapet. 

- Vi går til Fredrikstad tingrett i neste uke og begjærer gjeldsforhandlinger, slik at vi har beskyttelse mot krav fra kreditorene mens vi ser på alternative muligheter for å tilførsel av kapital, sier Haslum. 

Uniol produserer såkalt førstegenerasjons biodiesel av biprodukter fra matproduksjon. Det er denne typen biodiesel som fra nyttår vil være belagt med autodieselavgift. Omsetningspåbudet sikrer at det fortsatt vil være et marked for iblandet diesel, men markedet for ren biodiesel faller så å si helt bort fordi avgiften gjør drivstoffet for dyrt.

— Vi er i dialog med Nærings- og handelsdepartementet for å se om det finnes virkemidler for oss der. Vi vurderer blant annet om det er mulig for Uniol å få en del av utviklingsmidlene som stilles til rådighet i statsbudsjettet for neste år, sier Haslum.

Regjeringen gir Innovasjon Norge 140 millioner kroner som er øremerket prosjekter knyttet til utvikling av fornybarteknologi og miljøvennlig brennstoff. En av hensiktene er å sette fortgang i utviklingen av andregenerasjons biodiesel basert på norsk trevirke.
— Markedet for dagens rene biodiesel, det som heter B100, får også avgift, noe som gjør den altfor dyr for de delene av transportnæringen som har ønsket å gå over fra tradisjonell diesel, sier Haslum.

Uniol AS er Norges eneste produsent av biodiesel og har sin virksomhet i Fredrikstad. Totalt er det investert 350 millioner kroner i fabrikken, som kan produsere 100.000 tonn biodiesel per år. Men etter noen få måneders drift så ledelsen i selskapet seg nødt til å sende ut permitteringsvarsel til sine 20 ansatte.


NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media