UNION 1873 - 2006. Dypt savnet

Papirmaskinene har stoppet for godt. Stillheten, fortvilelsen og bitterheten råder i fabrikkhallene på Union i dag. Plakatene taler sitt tydelige språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN(Dagbladet.no): Driftssjef Kjell Åge Isaksen har styrt og stelt papirmaskinene på Union i 45 år. I dag fikk han den tunge oppgaven å slå av strømmen. For godt.


- Det er en trist dag. Det er nesten ufattelig at en oppegående fabrikk med moderne utstyr blir lagt ned. Den var absolutt ingen god følelse å stoppe den siste papirmaskinen, sier Isaksen til Dagbladet.no.

Vrede

Det skjedde i en fortettet stemning. Rundt PM6 hadde arbeidsfolka hengt opp plakater som ikke levnet tvil om hvordan 1. mars 2006 ble opplevd:

Her er et knippe skriftlige frustrasjoner:

 • "UNION 1873 - 2006. Dypt savnet" - med et kors.
 • "Politikere = yrkesløgnere"."Takk for bårebuketten på 25 mill."
 • "Oksum er den mest vellykkede nedleggelsen"
 • "Bli arbeidsledig og stem rød-grønt".

  Tok farvel


  380 arbeidsplasser gikk tapt på Klosterøya i Skien i dag. 120 ansatte aner ikke hva de skal gjøre. De står på bar bakke med noen måneders lønn og sluttpakke.

  - For mange er dette tungt, svært tungt. Vi kommer til å jobbe intenst framover for å hjelpe alle, sier fagforeningsleder Jan Grini til Dagbladet.no.

  Folk gikk stille rundt i fabrikklokalene i formiddagstimene. Mange orket ikke være der på den tunge dagen. Noen ryddet litt, samlet sammen de siste biter med papir.

  Pensjonist Svenn Sandberg tok et siste farvel med arbeidsplassen sin gjennom 46 år.

  - Union var en god arbeidsplass. Både bestefar og min far jobbet her et helt liv. Jeg arvet jobben, og det samme gjorde sønn min, sier Sandberg.

  - Tidene har forandret seg, sukker han.

VETERAN: Driftsleder Kjell Åge Isaksen stoppet den siste papirmaskinen på Union. Det var tungt, etter å ha hatt maskinene som ansvarsområde i over 40 år. Foto Torbjørn Berg
VETERAN: Driftsleder Kjell Åge Isaksen stoppet den siste papirmaskinen på Union. Det var tungt, etter å ha hatt maskinene som ansvarsområde i over 40 år. Foto Torbjørn Berg Vis mer
KLAR TALE:Plakatene taler for seg.
SISTE RULL: Denne papirrullen ble den siste.