Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Union-nedleggelsen kostet 2,6 milliarder kroner

Har kostet Norske Skog ti ganger så mye som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedleggelsen av Union i Skien har kostet Norske Skog ti ganger så mye som planlagt. Foreløpig er prislappen på 2,6 milliarder kroner.

- Dette er dypt tragisk, sier Norske Skog-aksjonær Petter Stordalen til Dagens Næringsliv.

Norske Skog la ned Union-fabrikken i Skien i 2005. Da beregnet selskapet at hele prosessen skulle koste 265 millioner kroner, ifølge styremedlem Jan Grini.

- Maskinene skulle bli til spiker. De ble sett på som vrak, sier Grini.

I regnskapet fra Norske Skog heter det at nedleggelsen kostet 315 millioner kroner.

Men medregnet den siste kostnadssprekken på å flytte en av papirmaskinene fra Union til Brasil, har nedleggelsen så langt kostet Norske Skog 2,6 milliarder kroner. Det kan bli enda mer.

For tre dager siden varslet Norske Skog at det vil koste 2 milliarder kroner å flytte en av de to papirmaskinene fra Skien til Brasil. Det er 880 millioner kroner mer enn Norske Skog har sagt tidligere. Norske Skog-sjef Christian Rynning-Tønnesen er nå i Brasil for å finne ut om selskapet må ut med enda mer enn de 2 milliarder kronene for å få Union-maskinen i gang.

Ifølge flere ansatte med kjennskap til prosjektet, vil sluttregningen bli høyere enn 2 milliarder kroner, og Rynning-Tønnesen kan risikere å måtte skrinlegge hele flytteprosjektet.

KOSTBAR AFFÆRE: Den tradisjonsrike papirfabrikken i Skien ble lagt ned. Det kostet Norske Skog dyrt. Foto: SCANPIX
KOSTBAR AFFÆRE: Den tradisjonsrike papirfabrikken i Skien ble lagt ned. Det kostet Norske Skog dyrt. Foto: SCANPIX Vis mer

I tillegg bestemte Norske Skog at et prosessanlegg skulle flyttes fra Skien til Hønefoss. Det kostet 300 millioner kroner. Anlegget kom i drift i desember. Tirsdag vedtok styret i Norske Skog å stenge en papirmaskin på Hønefoss.

- Denne investeringen må nå regnes som tapt, sier Stordalen. (©NTB)

<B>KOSTBAR AFFÆRE</B>: Den tradisjonsrike papirfabrikken i Skien ble lagt ned. Det kostet Norske Skog dyrt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media