Unionen utvides

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finland forberedte seg grundig på oppgaven som formannskap i EU, og lyktes. Toppmøtet i Helsingfors fattet vedtak som har alle muligheter til å bli stående som merkesteiner i EU-historien. Europa befinner seg i en endringsprosess der det endelige utfallet er uvisst, bortsett fra at vi er på vei mot et annet kontinent enn vi kjenner i dag.
  • Dersom alle de 12 søkerlandene lykkes i sine forhandlinger, vil unionen om noen år bestå av 27 land med nær en halv milliard innbyggere. I dag vet vi ikke om det blir en løs union av nasjonalstater, eller en tettere sammenknyttet enhet med føderalt preg der makten gradvis overføres til nåværende og nye overnasjonale organer. Det er en del av det kontinuerlige paradoks i EU at antallet medlemsland nesten dobles samtidig som det viktigste sentrale organ, kommisjonen, er på sitt svakeste. Det var statsoverhodene og ikke kommisjonspresident Romano Prodi som dominerte i Helsingfors.
  • Men EUs nåværende «konstitusjon» kan ikke tåle den utvidelsen som unionen står overfor. Det vil derfor bli holdt en «grunnlovskonferanse» med sikte på å tilpasse regelverk og institusjoner til den nye situasjonen. Jo sterkere presset i føderal retning blir, jo sterkere blir også motstanden. Men krigen i Kosovo i sommer var en vekker. Motstanden mot å slippe de fattigste av de tidligere østblokklandene inn i forhandlingsrommet, forsvant. Nå er parolen at potensielle konflikter skal motvirkes med avtaleverk og økonomisk utvikling. Kosovo-konflikten fjernet også motstand mot en rask utvikling av en egen europeisk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Den helt nytilsatte Javier Solana opptrådte som en av EUs sentrale aktører allerede nå under toppmøtet i Helsingfors. Dette er et av de føderale elementene i den unionen som nå tar form.
  • Norge er knyttet til denne voksende blokken gjennom EØS-avtalen. Den kommer nå i enda større ubalanse. Norge får hendene fulle med å holde EØS-avtalen intakt og operativ etter hvert som nye land blir medlemmer og får rett til å mene noe om den.