SKATTELEI: Finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, har lite til overs for forslag om økte skatter. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SKATTELEI: Finanspolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, har lite til overs for forslag om økte skatter. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

- Unios holdning bekrefter at Norge styrer mot luksusfellen

Frp slakter Unio-leder Anders Folkestads råd til regjeringen om å øke skattenivået, men får svar på tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skatterådet fra den nest største hovedorganisasjonen til den rødgrønne regjeringen, kommer få dager inn i valgåret 2013.

- Vi hører det fra våre medlemmer at de gjør det beste de kan, men at ressursene ikke strekker til i forhold til oppgaver og forventninger. Jeg synes de rødgrønne partiene bør kvitte seg med den tvangstrøya skatteløftet er, sa Folkestad til NRK tidligere i dag.

- Mot luksusfelle Forslaget ble imidlertid avslått av Ap-nestleder Helga Pedersen, som sier til kanalen at hun ønsker at regjeringen skal holde fast ved skatteløftet også inn i en ny periode.

Frp's finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, har lite til overs for skatteforslaget:

- Unios holdning bekrefter at Norge styrer mot luksusfellen. Rødgrønne har økt utgiftene 404 milliarder kroner, men likevel er det ikke nok for Unio, sier Solvik-Olsen til Dagbladet.

Ifølge Solvik-Olsen er statens skatteinntekter er rekordhøye, i tillegg til at regjeringen har økt mange kostnader som ikke regnes som skatt.

- Slik som bompenger, eiendomsskatt og energiavgifter. Akademikerne fikk i fjor laget en rapport som viste potensialet for kostnadskutt ved å bedre effektiviteten i offentlige innkjøp. Det er en langt mer fornuftig tilnærming, sier han.

- Privat vokser mer Unio-leder Anders Folkestad sier til Dagbladet at Solvik-Olsen snur saken på hodet, og bommer med luksusfelle-metaforen. Siden 2002 har veksten i privat konsum vokst mer enn det som brukes offentlig.

- Tallene viser at privat konsum har økt langt mer enn det som brukes over offentlige budsjetter. Solvik-Olsen og Frp har også store løfter for gode offentlige tjenester, sier Folkestad.

Han mener Frp så langt er svar skyldig om hvordan de vil betale for velferden folk vil ha og fortjener.

Vil ha «moderat økning» Skatteløftet fra Arbeiderpartiet innebærer at skattenivået fra 2004 skal ligge fast. Det er også nedfelt i regjeringserklæringen til de rødgrønne regjeringspartiene.

Men Unio, som organiserer forskere, politifolk, lærere og sykepleiere, vil be regjeringen sørge for mer skattepenger for å sikre dagens velferdsordninger.

Folkestad sa til NRK tidligere i dag at han ikke ber om «rabiate skatteøkninger», men påpeker at en moderat økning på 0,5 prosent vil gi 5 milliarder mer i statskassa.

- Mange har ikke fått med seg at Norge nå har flere innbyggere som trenger flere velferdstjenester, sier han.

SVARER FRP: Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SVARER FRP: Unio-leder Anders Folkestad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer