DEMONSTRERTE: En rekke organisasjoner gikk lørdag sammen om en støttemarkering for palestinerne i Gaza. To av de tre norske aktivstene som ble returnert fra Israel torsdag, Nidal Hejazi (th) og Espen Goffeng holdt appeller.
Foto: Per Løchen / SCANPIX
DEMONSTRERTE: En rekke organisasjoner gikk lørdag sammen om en støttemarkering for palestinerne i Gaza. To av de tre norske aktivstene som ble returnert fra Israel torsdag, Nidal Hejazi (th) og Espen Goffeng holdt appeller. Foto: Per Løchen / SCANPIXVis mer

Unison oppfordring til handling for Gaza

Over 600 demonstranter stilte seg bak krav om at Norge må trekke seg ut fra alle israelske interesser inntil blokaden av palestinerne i Gaza er opphevet. Også flere steder i Europa var det demonstrasjoner i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Bak demonstrasjonen foran regjeringsbygningen i Oslo sentrum lørdag ettermiddag stilte en lang rekke fagpolitiske og religiøse organisasjoner seg, i tillegg til de rene aktivistgruppene som kjemper for palestinernes rettigheter.

Under rolige forhold i det fine været hadde folk i alle aldre møtt fram for å vise sin motstand mot den israelske bordingen av skip med nødhjelp.

- Nå er det vanlige mennesker som tar tak og gjør det politikerne ikke har greid på 60 år. Og det kan se ut som om det er kommet en sprekk i muren, sa Espen Goffeng, som var en av de nordmennene som ble tatt til fange av israelske militære tidligere denne uka.

Under appellene ble det også oppfordret til å kjøpe palestinaskjerf. Inntektene fra dette salget vil gå til den første norske båten som skal seile mot Gaza med bistand.

Krever suspensjon Også AUF-leder Martin Henriksen kom med tydelige oppfordringer til ledelsen i moderpartiet om at alt prat om fredsarbeid mellom Israel og palestinerne nå må opphøre og bli erstattet av handling.

- Det er på tide at Norge ser på sitt forhold til Israel på nytt, sa Henriksen, som etterlyste en handlekraftig ledelse fra sine egne partitopper Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Vi har også bedt om at vårt søsterparti i Israel må bli suspendert fra den internasjonale sosialistiske union så lenge de sitter i regjering uten å gjøre noe med situasjonen, fortsatte han.

Nestekjærlighet Både AUF, palestinaaktivistene og Fellesorganisasjonen krever at det norske oljefondet trekkes helt ut fra alle israelske interesser. Prest Marit Skjeggestad i Ris kirke i Oslo oppfordret til nestekjærlighet med dem som lider i Gaza på grunn av Israels blokade.
 - Det er ikke Israel som er truet, men den sivile befolkningen i Gaza. Kirken kan ikke lenge bare prate. Mangel på handling er en hån mot urettens ofre, sa Skjeggestad.

Gikk til ambassaden Etter appellene ved regjeringskvartalet gikk demonstrantene mot den israelske ambassaden i Parkveien. Der ble det oppfordret til boikott av Israel og stenging av ambassaden. Arrangørenes egne vakter ga deretter beskjed om at aksjonen var over.

Demonstrasjonen løste seg rolig opp, og deltakerne forlot stedet.

FORAN JENS: Markeringen fant sted foran Regjeringsbygget før deltagerne gikk i tog til den israelske ambassaden i Oslo.
Foto: Per Løchen / SCANPIX
FORAN JENS: Markeringen fant sted foran Regjeringsbygget før deltagerne gikk i tog til den israelske ambassaden i Oslo. Foto: Per Løchen / SCANPIX Vis mer

Politiet stilte mannsterke og fulgte demonstrasjonen, men forholdt seg rolig.

Tusener protesterte i Europa Også flere andre steder i Europa ble det demonstrert mot Israel lørdag. I London var flere tusen mennesker samlet utenfor statsministerboligen i Downing Street for å vise sin motstand mot voldsbruken mot aktivistskipene og mot blokaden av Gazastripen.

Demonstrantene satte etter hvert kursen mot Israels ambassade i byen.

I Berlin ledet tyskere av tyrkisk opprinnelse an i demonstrasjonstoget, som samlet omkring 5.000 mennesker.

Flere tusen tyrkere demonstrerte også på hjemmebane. I Istanbul møtte 5.000-10.000 mennesker opp for å fordømme Israels aksjon, som kostet ni tyrkere livet. Aksjonen mot skipene på vei til Gaza har ført til skarpe politiske reaksjoner i Tyrkia.
(NTB)

HJEMME: Nidal Hejazi (tv) og Espen Goffeng, som var med på båtene som ble tatt av Israel, holdt appeller.
Foto: Per Løchen / SCANPIX
HJEMME: Nidal Hejazi (tv) og Espen Goffeng, som var med på båtene som ble tatt av Israel, holdt appeller. Foto: Per Løchen / SCANPIX Vis mer