Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UNITA plyndrer FN-styrkene

LUANDA (Dagbladet): Ved tjuverier, væpnet ran, utpressing og påtvungne «gaver» har UNITA-opprørerne i Angola påført FN-styrkene tap på minst 17,5 mill.kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store strømgeneratorer, vannpumper, biler, kjøleskap, fjernsynsapparater, mat, sambandsutstyr og mer til har inngått i denne ufrivillige «utviklingshjelpen» fra FN og tallrike frivillige organisasjoner til UNITA. En rekke firehjulsdrevne biler kjører nå rundt uten skilter i «UNITA-land». Og i opprørernes landsbyer drikker lederne kaldt øl fra Sør-Afrika, fra kjøleskap drevet av nye generatorer mens de ser på fjernsyn, alt sammen «gaver» fra verdenssamfunnet.

Hele konvoier med mat og utstyr har falt i «landeveisrøveres hender», men det er liten tvil om at røverne er UNITA-soldater på frivakt.

Norsk Folkehjelp har opplevd at en firehjulsdrevet bil, stjålet med våpen i hånd i hovedstaden Luanda, var på vei om bord i et FN-fly for å fraktes til et UNITA-område før noen slo alarm. Mange av de frivillige organisasjonene og FNs ikkemilitære deler har enten ikke oversikt over sine tap eller er flaue over å innrømme dem. 17,5 millioner kroner er bare de tap FN-styrkene har bokført etter februar 1995, opplyser Juri Sigov, en talsmann for FN-sjefen i Angola.

Da den sørkoreanske fredsstyrken trakk seg ut av Huambo, en UNITA-bastion i høylandet, ble de omringet av UNITA-folk i sivil, som forklarte at alt utstyr utenom våpnene var «gaver til folket fra FN».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!