MØRK MATERIE FYLLER ALT:  Universet består i hovedsak av mørk materie, som ingen vet hva består av. Nå har forskerne fra CERN avslørt sine første funn av positroner - som muligens stammer fra den mystiske massen. Bildet viser galaksen ESO 350-40, også kjent som Kjerrehjulgalaksen (Cartwheel Galaxy) Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
MØRK MATERIE FYLLER ALT: Universet består i hovedsak av mørk materie, som ingen vet hva består av. Nå har forskerne fra CERN avslørt sine første funn av positroner - som muligens stammer fra den mystiske massen. Bildet viser galaksen ESO 350-40, også kjent som Kjerrehjulgalaksen (Cartwheel Galaxy) Foto: AP Photo/NASA/SCANPIXVis mer

Universets største gåte kan være i ferd med å spaltes

Den mystiske mørke materien kan endelig ha blitt dokumentert av forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens aller største mysterier er mest sannsynlig i ferd med å løses. Det er antatt at godt over 80 prosent av partiklene i verdensrommet består av såkalt mørk materie, uten at noen vet hva dette er.

Nå kan de første beskrivelsene av denne materien, som har blitt jaktet på siden forskerne oppdaget den på 1930-tallet, ha blitt dokumentert, melder det intereuropeiske forskningssentret CERN.

- Vi vet det er en enorm mengde av stoff der ute som vi ikke har peiling på hva er. For hver kilo det finnes av kjent stoff, finnes det fire kilo av noe ukjent, sier Bjørn Samset, partikkelfysiker ved CICERO - Senter for klimaforskning i Oslo til Dagbladet.

- I moderne fysikk blir det så sjelden utført nye eksperimenter på nye steder at alt er verdt å juble over. Jeg er superfornøyd, resultatet er veldig pent, sier Samset, som blant annet blogger om fysikk på siden Kollokvium.

Fanget positroner Det er resultater fra målingene til instrumentet kalt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), plassert på Den internasjonale romstasjonen ISS, som i dag ble offentliggjort.

AMS består av en magnet som måler om partikler beveger seg igjennom den. Magneten måler også hvor mye energi disse partiklene har.

KRAFTIG INSTRUMENT:  Partikkelfysikkeksperimentet kalt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) er et instrument plassert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Den har muligens registrert de første hintene, som kan løse gåten om den mystiske mørke materien. Foto: AFP PHOTO / NASA / NTB Scanpix
KRAFTIG INSTRUMENT: Partikkelfysikkeksperimentet kalt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) er et instrument plassert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Den har muligens registrert de første hintene, som kan løse gåten om den mystiske mørke materien. Foto: AFP PHOTO / NASA / NTB Scanpix Vis mer

- Elektroner og partikler bøyes når de kommer nær en magnet, og slik måles energien. Eksperimentet kan sammenlignes med å sette opp en mikrofon uten å vite hva slags lyd den skal ta opp, sier Samset.

Det er antatt av mørk materie kan gi opphav til såkalte positroner, som AMS` magnet har målt.

Til tross for at positroner fra verdensrommet har blitt målt før, gjør AMS dette med en mye større nøyaktighet enn tidligere.

- Før har de sett et kornete bilde, men nå ser de flere detaljer, forklarer Samset.

SKUTT OPP I 2011:  Det var romferja Endeavour som leverte artikkelfysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til Den internasjonale romstasjonen ISS. AMS består av en magnet som har målt positroner, som kan stamme fra mørk materie. Foto: AP Photo/Terry Renna/NTB SCANPIX
SKUTT OPP I 2011: Det var romferja Endeavour som leverte artikkelfysikkeksperimentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) til Den internasjonale romstasjonen ISS. AMS består av en magnet som har målt positroner, som kan stamme fra mørk materie. Foto: AP Photo/Terry Renna/NTB SCANPIX Vis mer

Ifølge CERN er dagens resultater basert på over 25 milliarder avlesninger.

- Jeg holder en knapp på at det de har målt kommer fra mørk materie, som uansett er nødt til å dukke opp. Men dersom den mørke materien viser seg å være for tung, vil ikke instrumentene klare å bekrefte funnet, sier han.

Skråsikre på mørk materie Galakser i verdensrommet beveger seg for fort i bane rundt sitt eget massesentrum. Men fordi tyngdekraften i galaksene er for liten til å holde galaksen på plass i banen - er det nødt til å være en tung, ukjent masse - som holder galaksene samlet - i tillegg.

- Mørk materie vil ha høy energi fordi partiklene den består av er nødt til å være ganske tunge. Solsystemet vårt, som har vært stabilt i milliarder av år, burde egentlig fløyet fra galaksen om det ikke hadde vært for mørk materie, sier Samset.

- Mørk materie er antagelig rundt og inni oss hele tiden. Det er overalt, men klumper seg spesielt rundt midten av galakser - som midten av Melkeveien, sier han videre.

Stoff og antistoff Alle partikler i verden ble i tidenes morgen laget i to versjoner - som stoff og antistoff, forklarer Samset.

HAR TRUA:  Bjørn Samset, partikkelfysiker ved CICERO, tror partikkelfysikkeksperimentet kalt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) har funnet mørk materie. Foto: Arne Foss/Dagbladet
HAR TRUA: Bjørn Samset, partikkelfysiker ved CICERO, tror partikkelfysikkeksperimentet kalt Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) har funnet mørk materie. Foto: Arne Foss/Dagbladet Vis mer

- Positroner finnes ikke i naturen til vanlig, men de er tvillingene til elektronene. Når stoff og antistoff møtes kan de bli til en annen type stoff, og det skjer rare ting. Hvis da mørk materie og antimørkmaterie møtes kan de bli et positron og et elektron.

Positroner kan lages av noen typer radioaktivitet på jorda, som for eksempel ved Pet-skanning.

AMS-forskerne ser etter positroner - som er antistoffet til elektroner - som igjen er kjent på jorda som en del av atomet, som er blant de minste stoffmengdene alle kjente partikler består av.

Usikkert opphav Den gode nyheten er uansett at instrumentet AMS bare er to år ut i den til sammen ti år lange jakten etter mørk materie.

Det er CERN-laboratoriet utenfor Genéve, den intereuropeiske organisasjonen for forskning innen kjernefysikk, kjernekjemi og elementærpartikkelfysikk, som står bak eksperimentet.

DEN INTERNASJONALE ROMSTASJONEN:  Den internasjonale romstasjonen er i dag den eneste romstasjonen i kretsløp rundt Jorden. Selv om den fortsatt er under bygging ble den tatt i bruk 2. november 2000, og har vært kontinuerlig bemannet siden da, ifølge Wikipedia. Foto: AP Photo / NASA / European Space Agency ESA / NTB Scanpix
DEN INTERNASJONALE ROMSTASJONEN: Den internasjonale romstasjonen er i dag den eneste romstasjonen i kretsløp rundt Jorden. Selv om den fortsatt er under bygging ble den tatt i bruk 2. november 2000, og har vært kontinuerlig bemannet siden da, ifølge Wikipedia. Foto: AP Photo / NASA / European Space Agency ESA / NTB Scanpix Vis mer

Men om positronene som AMS har sett faktisk stammer fra mørk materie, er ikke sikkert.

-  Når en stjerne med en viss tynge dør, blir den til en klump. Den spinner rundt veldig fort, og kan finne på å slenge ut positroner, sier Samset.

- I løpet av den neste tiden kommer det til å kommer 100 forslag på hva dette var, men de fleste forslagene vil falle døde til gulvet.

- Viktig for å forstå verden Ifølge Samset vil ikke oppdagelsen av mørk materies sammensetning føre til noe for mennesket fysisk.

- Å finne ut av hva mørk materie er, er ikke viktig for å få brødet på tallerkenen, men det er viktig for nysgjerrigheten vår og for å forstå verden. Det er et av de viktigste spørsmålene som står igjen, og som gnager på fysikere i verden nå.

I NATTENS MØRKE:  Dette bildet, tatt av NASA, viser Endeavour mot jorda på natta. Foto: AP Photo / NASA / NTB Scanpix
I NATTENS MØRKE: Dette bildet, tatt av NASA, viser Endeavour mot jorda på natta. Foto: AP Photo / NASA / NTB Scanpix Vis mer

Dersom mørk materie nå blir avslørt gjenstår det fremdeles for forskerne å finne ut hva mørk energi er.

- Mørk energi er det enda mer av. Den er der ute og gjør at universet utvider seg fortere og fortere, alt beveger seg hva hverandre. 

AMS ble plassert på Den internasjonale romstatsjonen av romfergen Endevour, som ble skutt opp i mai 2011.