30 DAGERS SORG I KOMMUNEN:  Presidenten i Brasil avbrøt sitt opphold i Chile og har dratt til Santa Maria for å være sammen med de pårørende. Kommunestyret har varslet 30 dagers sørgetid. Her sørger en kvinne over kista til ett av brannens ofre. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
30 DAGERS SORG I KOMMUNEN: Presidenten i Brasil avbrøt sitt opphold i Chile og har dratt til Santa Maria for å være sammen med de pårørende. Kommunestyret har varslet 30 dagers sørgetid. Her sørger en kvinne over kista til ett av brannens ofre. Foto: EPA/MARCELO SAYAOVis mer

Universitet bekrefter: Minst 101 av de døde i Brasil var studenter

Endeløse dødslister publiseres i brasilianske medier etter nattklubb-brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasils største avis, A Folha de Säo Paulo, skriver nå at brasilianske myndigheter har nedjustert dødstallene etter nattklubb-brannen i Santa Maria med to personer, og dermed er tallet 231.

Brasilianske medier begynner nå å offentliggjøre lange lister med navn på de omkomne, ettersom det er mange pårørende som fortsatt savner informasjon om sine.

I en pressemelding søndag kveld bekrefter universitetet i Santa Maria (Universidade Federal de Santa Maria) at minst 101 av de omkomne var studenter der.

Undersøker tillatelse Situasjonen er stadig uoversiktelig, og universitetet oppfordrer folk til å melde ifra dersom de vet om flere personer som var studenter.

Etter at det i går ble kjent at nattklubben hadde mistet løyven til å drive, og dermed var ulovlig på tidspunktet for brannen, har brasilianske medier skrevet et eierne har blitt tatt inn til politiavhør.

 MIDLERTIDIG LIKHUS:  Menneskekropper ble fraktet til et sportssenter i nærheten av nattklubben i Santa Maria. Foto: AP Photo/Felipe Dana
MIDLERTIDIG LIKHUS: Menneskekropper ble fraktet til et sportssenter i nærheten av nattklubben i Santa Maria. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer

A Folha de Säo Paulo skriver at selv om løyven hadde gått ut, var det satt i gang en prosess for å fornye den. Politiet vil undersøke hvorfor en fornyet tillatelse til å drive stedet ikke har blitt gitt.

- Brannslokkingsapparat fungerte ikke Nyhetsbyrået AP skriver også at et av brannslokkingsapparatene som ble brukt i forsøk på å stoppe brannen ikke virket.

- Bandet var på scenen og brukte pyroeffekter før de plutselig stoppet opp og pekte i taket. Jeg kikket opp og så at det var brann i taket. Det var ikke mye, men brannen spredte seg i løpet av sekunder, sier overlevende Michele Periera, som sto rett ved scenen.

Et av medlemmene i bandet, gitarist Rodrigo Martins, forteller at de aldri har hatt problemer med effektene de brukte.

- Brannårsaken kan ha vært et av apparatene vi brukte til pyroeffekter som lager gnister. Men dette er harmløst, og vi har aldri hatt problemer med det, sier han ifølge AP.

 ENORM SORG:  Pårørende samlet seg søndag kveld lokal tid i Santa Maria, en by med litt over en kvart million innbyggere sør i Brasil. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes
ENORM SORG: Pårørende samlet seg søndag kveld lokal tid i Santa Maria, en by med litt over en kvart million innbyggere sør i Brasil. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

- Da brannen startet fikk jeg et brannslokkingsapparat av en av sikkerhetsvaktene, men apparatet fungerte ikke da jeg skulle bruke det, sier Martins.

Det er fra tidligere kjent at nattklubben ikke hadde noen form for nødutganger, og at vaktene på stedet først trodde at folk forsøkte å snike seg unna inngangspengene. Derfor var hoveddøra til nattklubben stengt i begynnelsen av brannen, og mange tok dekning på toalettene.

CNN siterer nå en myndighetskilde på at over 90 prosent av de omkomne ble funnet her.

 HØYE DØDSTALL:  Pårørende sørger over en kiste i Santa Maria. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
HØYE DØDSTALL: Pårørende sørger over en kiste i Santa Maria. Foto: EPA/MARCELO SAYAO Vis mer