Universitetene slurver med sjekk av vitnemål

Skylder på kompetanse og kapasitet.

 IKKE ALLE SLURVER:  Ingen grunn til å bekymre seg for Bjørn Olav Andersens vitnemål - med 24 seksere og 2 femmere. Foto: Kjell Herskedal / NTB
IKKE ALLE SLURVER: Ingen grunn til å bekymre seg for Bjørn Olav Andersens vitnemål - med 24 seksere og 2 femmere. Foto: Kjell Herskedal / NTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av tre universiteter og høyskoler sjekker ikke at vitnemål og attester hos dem som søker jobb ved institusjonen er ekte, ifølge en undersøkelse fra Riksrevisjonen.

I undersøkelsen svarer 27 prosent av institusjonene at de aldri sjekker om dokumentene er ekte, mens 43 prosent svarer at de bare gjør dette ved mistanke om forfalskning, skriver nettavisen Khrono.

Undersøkelsen omfatter 46 virksomheter i kunnskapssektoren. De fleste av dem er universiteter og høyskoler.

Hver fjerde institusjon sier de ikke sjekker hvorvidt attester fra utenlandske institusjoner er ekte.

- En sjekk av ektheten av dokumentene, det vil si en verifisering mot utstedende utdanningsinstitusjon eller lignende, har vi verken kapasitet eller kompetanse til å gjøre selv, sier HR-direktør Geir Haugsteivt ved Høgskolen i Oslo og Akershus til avisa.

Han sier at høyskolen gikk gjennom sine rutiner for bakgrunnssjekk av jobbsøkere i 2014. Blant annet krever høyskolen nå at søkere tar med seg originaler av vitnemål til jobbintervju.

(NTB)