Skogbrann i Cape Town:

Universitetet er rammet

En skogbrann som herjer ved Table Mountain i Cape Town i Sør-Afrika, har spredt seg til et universitet. Flere hundre studenter er evakuert.

BRENNER: En bygning på University of Cape Town har begynt å brenne i forbindelse med en skogbrann som herjer i området. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB
BRENNER: En bygning på University of Cape Town har begynt å brenne i forbindelse med en skogbrann som herjer i området. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB Vis mer
Publisert

Studentene flyktet fra studentboligene sine til fots langs hovedveien mens biblioteket deres brant, melder AFP-journalister fra stedet.

Brannen har ødelagt en restaurant ved siden av statuen av den britiske koloniherren Cecil Rhodes.

Skråningene over nabolaget Newlands sto søndag i flammer etter at brannen brøt ut samme morgen.

SLUKKING: Helikoptere flyr inn vann over skogmrådet som brenner. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB
SLUKKING: Helikoptere flyr inn vann over skogmrådet som brenner. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB Vis mer

Helikoptre

Vinden spredte flammene over det tørre terrenget i fjellskråningen like ved Universitetet i Cape Town (UCT). Flere bygninger på universitetets område har tatt fyr, og en historisk vindmølle er tatt av flammene, viser bilder fra stedet.

Myndighetene ber andre innbyggere og besøkende om å forlate området umiddelbart, melder BBC.

Over hundre brannmannskaper og annet utrykningspersonell er sendt til universitetsområdet og til nasjonalparken Table Mountain. Fire helikoptre deltar i slukningsarbeidet.

DRAMATISK: Skogbrannen i Australia tidligere i år etterlot seg enorme skader, og gjort flere hjemløse. Vis mer

Tørke

Én brannmann behandles på sykehus, opplyser brannvesenet.

Myndighetene sier at litterære skatter er gått tapt på UCT-biblioteket, men at noen av de mest verdifulle verkene er berget.

Sør-Afrika er rammet av tørke som øker brannfaren. Myndighetene i Cape Town ber innbyggerne i byen være på vakt.

- På dette tidspunkt er det ingen grunn til å evakuere, men vi ber innbyggerne om å gjøre følgende: lukk alle vinduer for å hindre trekk og skru ned varmen, vann hagen, sier Charlotte Powell i byens kriseberedskapsetat.

Landemerket Table Mountain er et fjellplatå sør for Cape Town. Turgåere ble søndag bedt om å forlate nasjonalparken, som strekker seg over store deler av Cape Towns ubebygde områder.

EVAKUERT: Flere hundre studenter er blitt evakuert fra universitetet i forbndelse med brannen. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB
EVAKUERT: Flere hundre studenter er blitt evakuert fra universitetet i forbndelse med brannen. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB Vis mer

Sør-Norge rammet

Her i landet har tørken ført til en rekke gressbranner søndag.

Blant annet har brannvesenet rykket ut til gressbranner i Fredrikstad, Sarpsborg, Agder og Kongsberg.

Da Dagbladet snakket med vaktleder ved Øst 110-sentralen, Leif Høyland, tidligere på dagen var han klar og tydelig:

- Vær aktsom i terrenget og bruk vett!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer