Universitetet føler seg misbrukt

- Dette er ikke et seminar i regi av universitetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fanny Duckert, proffesor og instituttleder ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet.no at hun føler seg misbrukt av arrangørene av seminaret, der to av foreleserne tidligere er sanksjonert av Helsetilsynet.

- Det er viktig å få fram at dette ikke er et seminar i regi av psykologisk institutt. Hvis det var det ville vi ikke brukt forelesere som har en slik historie. Vi har bare lånt bort våre lokaler til arrangørene, sier Duckert.

I programmet står det at det er Fanny Duckert som skal åpne seminaret på fredag.

- Jeg skulle bare si hallo og dette er våre lokaler. Det var ikke etter avtalen at jeg skal fronte seminaret. Dette er framstilt helt feil i brosjyren, men jeg oppdaget det for seint, dessverre, sier hun.

Flere av de krenkede pasientene reagerer på at dere bidrar til å gi disse terapeutene status og troverdighet. Hva synes du om det?

- Jeg forstår de følelsene og reaksjonene. Det er ikke bra å putte disse i front. Men vi har ikke noe med programmet å gjøre. At det framstår slik er et klart brudd på forutsetningene, og jeg har allerede kalt arrangørene inn på teppet, sier Duckert.

Hun vil likevel ikke stoppe arrangementet.

- Vi låner ut våre lokaler til en rekke grupper. Jeg vil ikke drive forhåndssensur. Wilhelm Reich var en viktig del av psykologien som historisk fenomen så dette er klart relevant. At det utviklet seg problematisk er en annen ting. Programmet for seminaret har vi ikke lagt oss opp i, sier hun.

- Gir meg en guffen følelse

Bjørn Skar Ødegaard er en av tre personer som står oppført som ansvarlige arrangører av seminaret. Han sier til Dagbladet.no at han legger seg flat for kritikken fra Universitetet.

- Den kritikken vi har fått, er at det ser ut som om det er psykologisk institutt som står for seminaret. Det er jeg personlig som er ansvarlig for det. Det legger jeg meg flat for, sier han.

Var dette bevisst?

- Om det var bevisst eller ikke, er litt vanskelig å svare på. Det var kanskje et litt naivt ønske om å bringe tilbake noe til læreanstalten etter å ha jobbet med dette i mange år, sier Ødegaard.

Han sier at han ikke viste hvor alvorlig sakene rundt de sanksjonerte foredragsholderne var.

- Dette gir meg en guffen følelse. Jeg visste ikke at det var så alvorlig. Dette er jo mennesker jeg kjenner godt, det er kanskje derfor jeg ikke har villet se hvor alvorlig det var, sier han, men bekrefter at foredraget går som planlagt.

FØLER SEG MISBRUKT: Proffesor og instituttleder ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, Fanny Duckert.