KRITISK: Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl (bildet) i Statens strålevern sier hendelsen er et brudd på internkontrollen. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
KRITISK: Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl (bildet) i Statens strålevern sier hendelsen er et brudd på internkontrollen. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIXVis mer

Universitetet glemte radioaktive stoffer på arbeidsbenk

Radioaktive stoffer lå gjenglemt i fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I fire dager lå radioaktive stoffer gjenglemt på en arbeidsbenk på Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo.

Prøvene skulle vært lagt inn i en strålesikker boks, men ble i stedet glemt igjen på benken etter et forsøk i juni.

Først da en annen person oppdaget økt radioaktivitet under en rutinemessig strålesjekk av laben fire dager etter glippen, ble det slått alarm.

Direktør Gunnar Saxebøl ved Avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern sier til Universitas at hendelsen er brudd på internkontrollen.

- Universitetet i Oslo har en egen godkjenning for bruk av radioaktive stoffer. Til den er det knyttet en god del bestemmelser til kontroll og oversikt over strålekilder, sier Saxebøl.

I rapporten etter hendelsen kommer det fram at personen som oppdaget de gjenglemte radioaktive stoffene, til sammen hadde jobbet i rommet i rundt en time, fordelt på to dager.

Ifølge Bioteknologisenterets tester var strålingen liten, og derfor ikke helseskadelig.

Leder Kjetil Taskén sier til universitetsavisen Universitas at han mener rutinene ved senteret er gode nok, og at det ikke er foreslått endringer som følge av hendelsen.

(NTB)

- INGEN ENDRINGER: Universitetet mener rutinene er gode nok. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
- INGEN ENDRINGER: Universitetet mener rutinene er gode nok. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer