Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Universitetet har visst om seksuell trakassering i årevis

11 prosent utsatt for sextrakassering, viste undersøkelse blant historiestudenter i 1994.

FORTELLER SIN HISTORIE: Tannlege og dr.odont Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i en årrekke ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet. Foto: Krister Sørbø
FORTELLER SIN HISTORIE: Tannlege og dr.odont Birgitte Moesgaard Henriksen (43) sier hun i en årrekke ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er kontaktet av flere personer som har alvorlige historier å fortelle om arbeidsmiljøet på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

«Likestillings- og diskrimineringsombudet har i løpet av 2009 mottatt flere henvendelser om arbeidsmiljøet ved odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Henvendelsene gjelder påstander om seksuell trakassering, etnisk diskriminering/trakassering og generelt dårlig psykososialt arbeidsmiljø», skriver ombudet i et brev til universitetsledelsen.

Oppsiktsvekkende undersøkelse
Allerede i oktober 1994 gikk alarmen om seksuell trakassering ved Universitetet i Oslo, da Likestillingsutvalget ved Det historisk-filosofiske fakultetet (HF) publiserte en undersøkelse om «Uønsket seksuell oppmerksomhet» i studie og forskningsmiljøene ved fakultetet.

Et spørreskjema ble sendt til alle stipendiatene og hovedfagsstudentene ved Det historisk-filosofiske fakultet for å kartlegge det eventuelle omfanget av uønsket seksuell oppmerksomhet.

Av kvinnelige stipendiater og hovedfagsstudenter ved HF, oppga 11 prosent at de hadde vært utsatt for tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet. De fleste tilfellene dreide seg om mindre alvorlige former for seksuell oppmerksomhet, men 24 kvinner rappporterte å ha blitt utsatt for uønsket kroppsberøring av seksuell karakter.

Av Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse i 2006 går det fram at rundt seks prosent av kvinnelige arbeidstakere rapporterer om uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben.

Krever svar
Trakasseringsstudien fra HF var en av årsakene til at Det akademiske kollegium vedtok «Yrkesetiske retningslinjer for veiledere» 10. juni 1997. Faglige veiledere ved universitetet måtte underskrive på at de var kjent med innholdet i disse retningslinjene, som blant annet var helt klare på at veiledere skal vokte seg for å krenke stipendiater seksuelt.

I går sto tannlege og dr. odont Birgitte Moesgaard Henriksen (43) fram i Dagbladet og fortalte om mobbing og seksuell trakassering på Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Nå ber Likestillings- og diskrimineringsombudet Universitetet i Oslo om å svare på om det finnes nyere studier om seksuell trakassering på universitetet. LDO vil også ha svar på hvordan UIO fulgte opp undersøkelsen fra 1994.

Dagbladet er, etter avsløringene om seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet, blitt kontaktet av flere kvinnelige stipendiater fra ulike fakulteter ved Universitetet i Oslo som hevder de er blitt seksuelt trakassert av sine veiledere.

- Nulltoleranse for trakassering
- Som universitetsdirektør tar jeg alle slike varslinger svært alvorlig. Derfor har vi også opprettet en varslingstelefon, hvor folk som føler seg trakassert kan ringe inn på 22 84 40 00 mellom klokka 12 og 15. Slike varslinger gir oss en mulighet til å ta tak i problemene og håndtere dem. Vi har nulltoleranse for trakassering på universitetet, sier direktør Gunn-Elin Bjørneboe ved UIO.

Bjørneboe sier at tidligere Historisk-filosofisk fakultet, nå Humanistisk fakultet, har gjort undersøkelser av arbeids- og læringsmiljøet ved fakultetet i løpet av de siste årene, og har stort fokus på arbeidsmiljøspørsmål.

- En undersøkelse av arbeids- og læringsmiljøet ved Det odontologiske fakultet vil snart bli igangsatt. Vi jobber med en plan for metodikk og framgangsmåte, slik at liknenede undersøkelser kan utføres også ved andre fakulteter på sikt, sier Gunn-Elin Bjørneboe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling