Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Universitetet i Oslo betalte 68 000 kroner for to taler

- Vi tar veldig kritikk på dette. Ikke det klokeste vi har gjort, ifølge Marina Tofting, kommunikasjonsdirektør i UiO.

DYRE TALER:  I 2013 betalte UiO over 68 000 kroner for to taler. Begge talene ble framført av universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, og dette er en faksimile fra Uniforum, som har avslørt saken.
DYRE TALER: I 2013 betalte UiO over 68 000 kroner for to taler. Begge talene ble framført av universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, og dette er en faksimile fra Uniforum, som har avslørt saken. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 skulle Universitetet i Oslo gjennom en omorganisering, der de blant annet ønsket for å redusere penger på administrasjon. PR-byrået Gambit ble hyret inn, og skrev blant annet to juletaler som universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe skulle holde til de ansatte i Eiendomsavdelingen.

Talen skulle være en noe personlig tale, som blant annet inneholdt følgende setning:

- Ikke lurt «Da jeg krysset over plassen på vei til xx-hus her forleden, kom jeg til å tenke på Sigurd Obstfelders dikt «Jeg ser»», ifølge taleutkastet som Uniforum viser til.

Til hvilket hus direktøren var på vei til, synes ikke taleskriveren å ha noe forslag til.

- Dette er unntaket som bekrefter regelen: Ledelsen ved universitetet skriver talene sine sjøl. Dette er den eneste gangen vi har betalt for taler, og er noe vi tar veldig kritikk på. Det er ikke det lureste vi har gjort, sier kommunikasjonsdirektør Marina Tofting til Dagbladet.

Tofting sier videre at drøye 68 000 kroner er «fryktelig dyrt» for to taler.

- Og det er noe vi aldri vil gjøre igjen. Vi har ikke penger til slikt. Den gangen var det nødvendig for oss å hente inn ekstra kapasitet på grunn av at en person var i foreldrepermisjon, ifølge Tofting.

- Helt vilt Ole Martin Nodenes sitter som styrerepresentant i universitetsstyret, for de teknisk-administrativt ansatte. Han synes det er «helt vilt» at universitetet har betalt nesten 70 000 kroner for to taler.

- Dette handler om en relativt personlig tale som ikke er skrevet av personen selv... Jeg vet ikke om jeg vil gå så langt som å kalle det pinlig, men det er noe jeg ikke synes noe om. Rektoren ved UiO skriver talene sjøl, og det gjør også andre forskere og ledere, sier Nodenes.

De siste årene har Universitetet i Oslo betalt Gambit rundt tre millioner kroner i året for rådgivningstjenester.

- Jeg synes ikke det er ok, og mener vi bør bruke egne folk på slike oppgaver. Når vi nå har brukt rundt tre millioner årlig, tyder det jo på at universitetet har et permament behov, og bør ansette egne folk til denne typen jobb, sier Nodenes.

- Om vi skal ansette ekstra folk, er en diskusjon hele tida, men slik situasjonen er nå, er det helt uaktuelt å ansette noen i administrasjonen, sier Tofting.

Ny utlysning I disse dager jobber universitetet med å skriver en ny utlysning, om innkjøp av rådgivningstjenester. Gambit er informert.

- Vi skriver på denne i disse dager, sier Tofting.

UiO inngikk avtale med Gambit i 2013. Du kan lese mer om innkjøpet og kritikken mot avtalen i Uniforum.

HOLDT TALENE:  Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa Bjørneboe var den som holdt de to innkjøpte talene. Foto: Scanpix
HOLDT TALENE: Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa Bjørneboe var den som holdt de to innkjøpte talene. Foto: Scanpix Vis mer

- De to siste årene har dere betalt nesten tre millioner per år til byrået. Kan du kommentere det? Spør Uniforum rektor Ole Petter Ottersen.

- Rammeavtaler er til for å dekke kapasitet som vi ikke har selv. Som innkjøpsseksjonen har svart Uniforum tidligere, så var det vår beste beregning den gangen. Det er en mye større dynamikk i universitets- og høgskolesektoren i dag enn bare for et par år siden — med diverse reformer i vår sektor og med betydelige endringer i egen organisasjon, svarer Ottersen til Uniforum via e-post.