FØLTE FALLSKJERM SOM PRESSMIDDEL: Professor Arnved Nedkvitne ble tilbudt to års etterlønn dersom han forlot sin stilling frivillig to uker før han ble avskjediget for ærekrenkelser. Han avslo tilbudet fordi han så det som et økonomisk pressmiddel for å få det til å se ut som om han innrømmet utilbørlig oppførsel.  Foto: Siv Dolmen / Morgenbladet
FØLTE FALLSKJERM SOM PRESSMIDDEL: Professor Arnved Nedkvitne ble tilbudt to års etterlønn dersom han forlot sin stilling frivillig to uker før han ble avskjediget for ærekrenkelser. Han avslo tilbudet fordi han så det som et økonomisk pressmiddel for å få det til å se ut som om han innrømmet utilbørlig oppførsel. Foto: Siv Dolmen / MorgenbladetVis mer

Universitetet i Oslo tilbød hemmelig fallskjerm til Nedkvitne

To uker før han fikk sparken for grove ærekrenkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To uker før professor Arnved Nedkvitne ble avskjediget fra Universitetet i Oslo (UiO), ble han tilbudt to års lønn for å gå av frivillig. Senere tapte Nedkvitne på alle punkter i retten.

Til studentavisen Universitas sier Nedkvitne at han umiddelbart avslo tilbudet fordi han så det som et økonomisk pressmiddel for å få det til å se ut som om han innrømmet utilbørlig oppførsel. Ifølge korrespondansen fremgår det at UiO ønsket å tilby Nedkvitne en «minnelig løsning».

Petter Gottschalk, professor ved institutt for organisasjon og ledelse ved Handelshøyskolen BI, mener tilbudet er en innrømmelse av forsømmelse fra UiOs side.

- Når universitetet går såpass langt i sitt tilbud, mener jeg det er en innrømmelse av dårlig lederskap. Tilbudet kan tolkes som at universitetsledelsen vedgår at de også har svin på skogen, og derfor ikke ønsket seg en rettssak av frykt for utfallet, sier Gottschalk.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe ønsker ikke å kommentere saken.

I februar 2009 fikk Arnved Nedkvitne sparken fra stillingen som professor i middelalderhistorie fordi han offentlig sendte brev og e-poster med krenkende innhold om kolleger og ledere samt at han gjentatte ganger nektet å stille i møter med ledelsen.

Nedkvitne brakte oppsigelsen inn for retten, men tapte på alle punkter i Oslo tingrett. Han anket saken til Borgarting lagmannsrett som i mars i år avviste anken slik at dommen fra tingretten ble stående.

(NTB)