Universitetet i Stavanger vil avskjedige professor Nils Rune Langeland

La seg flat etter seksuell trakassering tidligere i år.

OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland (53). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTRIDT: Historieprofessor Nils Rune Langeland (53). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Universitetet i Stavanger (UiS) ønsker å avskjedige historieprofessor Nils Rune Langeland (53), bl.a. pga. den mye omtalte seksuelle trakasseringen han sto bak tidligere i år. Det skriver høgskoleavisa Khrono.

Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld bekrefter overfor avisa at en avskjedssak er satt i gang, men sier også at det ikke er grunnlag for noe slikt, og at en eventuell avskjed vil bli påklagd og brakt inn for retten.

Ifølge Khronos opplysninger skal avskjedigelsessaken behandles i UiS' ansettelsesutvalg førstkommende torsdag.

Grove meldinger

Det var i sommer flere kvinner på sosiale medier publiserte grove meldinger av seksuell karakter fra professor Langeland. Professoren beklaget etter hvert meldingene.

UiS' budskap i sommer var at de avventet en formell behandling av saken. I august meddelte universitetets rektor Marit Boyesen at Langeland ikke skulle undervise mer i inneværende studieår, men i stedet konsentrere seg om forskning.

Ifølge Khrono utgjør sommerens trakassering bare en del av grunnlaget for avskjedigelsessaken. Avisa har de siste dagene fått opplysninger om at Langeland også skal ha gitt uønsket seksuell oppmerksomhet til ansatte ved UiS, både skriftlig, muntlig og fysisk.

- Ingen Weinstein

De klanderverdige forholdene omfatter ifølge Khrono episoder på reiser og møter, gjerne i kombinasjon med alkohol. Professoren har ifølge avisas opplysninger fått minst tre muntlige advarsler siden 2010.

Langelands advokat Brygfjeld mener det pågår en kampanje mot professoren fra Khronos side, og skrev i et innlegg at «Vi har ingen Weinstein gående løs ved Universitetet i Stavanger», med henvisning til skandalen rundt filmprodusent Harvey Weinstein.

Dagbladet kommer med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer