Universitetsansatt sparket for sex-trakassering av to studenter

Nekter for forholdet og saksøker Universitetet i Oslo for 2,3 millioner.

- NULLTOLLERANSE:    - Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sier dekan ved Institutt for klinisk odontologi Pål Barkvoll. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
- NULLTOLLERANSE: - Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sier dekan ved Institutt for klinisk odontologi Pål Barkvoll. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo har gått til sak mot sin tidligere arbeidsgiver.

Han mener seg urettmessig sagt opp fra sin stilling på Institutt for klinisk odontologi, som utdanner blant tannleger og tannpleiere, og krever 2,3 millioner kroner i erstatning for tapt inntekt.

Det er satt av tre dager til saken som starter i Oslo tingrett i dag.

Universitetet i Oslo ga 59-åringen sparken i oktober i fjor for påstått grov uforstand i tjenesten og for grovt å ha krenket sine tjenesteplikter. 

De mener at mannen blant annet skal ha utsatt to studenter for seksuell trakassering.

- Dette er dokumentert gjennom forklaringer fra de det gjelder og vitner. Universitetet mener at det er tilstrekkelig dokumentert for oppsigelsen, sier universitetets advokat Håvard H. Holdø hos Regjeringsadvokatene til Dagbladet.

Ifølge Universitetet skal den ansatte også ha handlet kritikkverdig i forhold til andre elever og en ansatt. 

- Jeg vil ikke gå i detaljer på dette før det skal opp i retten, men det går på samme type forhold, bekrefter Holdø overfor Dagbladet.

-Var profesjonell 59-åringen benekter derimot seksuell trakassering.

- Det bestrides at han har begått seksuell trakassering. Han har forholdt seg profesjonelt også til disse studentene, skriver 59-åringens advokat Steffen Brandstad i påstandsgrunnlaget til Oslo tingrett.

Selv om universitetets beskrivelse av hva som skal ha skjedd legges til grunn, mener 59-åringen og hans advokat at vilkårene for en avskjedigelse ikke er tilstede. De mener forholdene ikke er av en slik karakter at det er grunn til å sparke ham.

- Han har vært ansatt her i 20 år. Det er foreløpig litt diffust hva dette dreier seg om.  Det er ikke snakk om beføling eller noe slikt. Studentene det gjelder skal vitne i saken, så da blir det kanskje klarere hva dette skal være, sier Brandstad til Dagbladet.

Saksøker mener også at det ikke er fortatt noen seriøs vurdering av omplassering av 59-åringen før det ble besluttet å si ham opp.

- Hvis universitetet mener han har hatt en problematisk atferd i forhold til studenter, så burde man i et stort miljø kunne funnet en stilling som var mer tilbaketrukket i forhold til studenter, sier Brandstad.

- Ny sak Dette er ikke første gang det har kommet fram beskyldninger om seksuell trakassering ved Institutt for klinisk odontologi  ved universitetet i Oslo.

I 2009 slo hovedverneombudet alarm om det som ble beskrevet som en ukultur der studenter og stipendiater ble utsatt for seksuell trakassering  og mobbing. Tidligere stipendiat Birgitte Moesgaard Henriksen fortalte sin historie i Dagbladet. Hun hevder at hun i perioden 1995 til 2004 ble presset seksuelt av sin tidligere veileder ved Det odontologiske fakultet.

- Dette er ikke en del av det som det ble varslet om i 2009, men en helt separat sak. Alvorligheten i denne saken ble først klart for oss i 2011, sier dekan ved instituttet, Pål Barkvoll til Dagbladet.

Han sier instituttet tok affære med en gang de ble varslet om den ansattes oppførsel.

- Denne saken er en dokumentasjon på at vi har nulltoleranse på momenter som setter studenter i en utrygg situasjon, sier dekanen.

Universitetsledelsen iverksatte en rekke tiltak for å forebygge trakassering etter varslingen i 2009.

- Saken fra 2009 bidro til at vårt fokus på alle slike momenter har vært førsteprioritet. Vi har hatt stor fokus på lærerrollen etter dette. Alle lærerne skal være seg sin rolle bevisst, og alle har nå vært på kurs i veiledningspedagogikk, sier han.      

Steffen Brandstad.
Steffen Brandstad. Vis mer