EVAKUERT:  Geologibygget ble evakuert etter at lukta fra lekkasjen spredde seg i bygget. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
EVAKUERT: Geologibygget ble evakuert etter at lukta fra lekkasjen spredde seg i bygget. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Universitetsbygg evakuert etter antatt kjemikalie-lekkasje

Geologibygningen ved Universitetet i Oslo evakuert. Syv studenter sendt til legevakta for sjekk etter ubehag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannvesenet fikk klokka 11.19 i dag melding om en lekkasje ved Geologibygget på Universitetet i Oslo. Bygningen ble evakuert, men folk er nå på vei inn i bygningen igjen, opplyser Dagbladets reporter på stedet ved 14-tiden.

Totalt syv personer ble som følge av dette sendt til legevakta for kontroll.

- Det har vært en liten lekkasje i kjelleren. En person skulle ned og åpne døra, og kjente en stikkende lukt, sier vaktkommandør Kai Hagberg ved Oslo Brann- og redningsetat til Dagbladet.

Universitas skriver at det dreier seg om en formalinlekkasje, men Hagberg sier etter all sannsynlighet dreier seg om ammoniakk.

- Det er fra målinger på stedet, og at det sto «ammoniakk» på de kannene det dreier seg om, sier Hagberg.

Brann- og redningsetatens røykdykkere har fjernet de to kannene.

- I den forbindelse ble det litt lukt oppover i gangen. Vi evakuerte hele bygget på grunn av lukta - ikke på grunn av noe annet, sier Hagberg.

Brannvesenets målinger av ammoniakk viste en konsentrasjon på 99 ppm. Ammoniakk er akutt farlig å puste inn ved konsentrasjoner over 1500 - 2000 ppm. Det kan luktes ved konsentrasjoner på mellom 5-20 ppm.

- Vi tar helse og sikkerhet på alvor ved UiO. Politi og brannvesen har vært på stedet, og situasjonen er under kontroll, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.

Området er gjennomgått for farlig gass og bygningen vil bli åpnet i morgen.