Universitetsdirektør fjernet Muhammed-bilder

Universitetet i Bergen fjernet tirsdag bilder av Muhammed fra sine nettsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var universitetets formidlingsdirektør Torny Aarbakke som krevde bildene fjernet.

- Vi fryktet for sikkerheten til studentene og de ansatte, og fjernet dem mens vi vurderer hva vi skal gjøre videre, sier Aarbakke til Dagbladet.no.

Ifølge universitetets egne nettsider ble Aarbakke oppmerksom på bildene etter en henvendelse fra VG, der avisen viste til truslene som har kommet etter at skandinaviske medier trykket tegninger av profeten Muhammed.

Bildene var hentet fra Muhammed-bilder i islamske land som en del av Ikonografi-prosjektet, som tar for seg religiøse populærbilder i muslimsk kontekst. Blant annet var det bilder fra Iran, der det i tråd med sjiamuslimsk tradisjon er lov å avbilde Muhammed.

- Var disse bildene krenkende?

- Nei, på ingen måte. Bortsett fra at det var bilder på en ikon-utstilling. Det er ikke karikaturtegninger, det var bilder fra en utstilling innenfor rammen av et veldig skikkelig prosjekt. Faglig var det veldig solid, sier Aarbakke til Dagbladet.no.

- Hvorfor er de da fjernet?

- Det er en situasjon i Danmark og på verdensbasis som gjør at vi må være våkne i våre vurderinger. Vi var derfor enige om å kjøpe oss handlingsrom ved å ta nettsidene bort.

- Er ikke dette å innskrenke den frie akademiske debatt?

- Vi har kjøpt oss handlingsrom for å vurdere de sikkerhetsmessige sidene.

- Så bildene kan komme tilbake igjen?

- Det vurderer vi nå, sier Aarbakke.

Dekan Gunnstein Akselberg ved Historisk fakultet ble konsultert før sidene ble fjernet. Han har i dag ikke svart på Dagbladet.no\'s henvendelser.

PS! Nettsidene er fremdeles tilgjengelige gjennom Archive.org og gjennom Googles cache, som sist tok en kopi lørdag 28. januar.

FJERNET: En av nettsidene formidlingsdirektør Torny Aarbakke (innfelt) fjernet fra UiBs nettsted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer