<strong>SØKER PLASS:</strong> Massedrapsmann Anders Behring Breivik har søkt seg til studier i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Professor Torkel Brekke sier han ikke kunne forholdt seg til en person som Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKER PLASS: Massedrapsmann Anders Behring Breivik har søkt seg til studier i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Professor Torkel Brekke sier han ikke kunne forholdt seg til en person som Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Universitetsprofessor vil ha reservasjonsrett mot å undervise Breivik

- Jeg kan ikke ha noe med en sånn person å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Massedrapsmann Anders Behring Breivik har søkt om å få studere statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) til høsten.

Også i 2013 søkte Breivik på statsvitenskap på Blindern, men fikk da avslag på grunn av at han manglet studiekompetanse - etter å ha droppet ut av videregående. Universitetsprofessor i religionshistorie, Torkel Brekke, reagerer på Breivik-søknaden, og sier han aldri kunne undervist terroristen.

- Jeg personlig kan ikke ha noe med en sånn person å gjøre. Hvis Breivik hadde søkt på et kurs som jeg har ansvaret for, ville jeg sagt: «Nei, du får ikke være med» sier Brekke til Dagbladet.

- Det ville vært umulig å forholde seg til ham på en nøytral måte. Jeg håper ikke noen av kollegene mine har et merkelig håp om at man kan lære ham noe. Det tror jeg er utrolig naivt, sier han.

- Nekter å ha noe med ham å gjøre Brekke har bruker ordet «reservasjonsrett» i et innlegg på Facebook som har blitt diskutert siden Breiviks søknad ble kjent i går. Overfor Dagbladet utdyper religionsprofessoren:

- For meg er det en sak som gjør at selv om denne personen er kvalifisert, nekter jeg å ha noe med ham å gjøre. Det kan godt være en kollega av meg ikke hadde følt det samme, og jeg mener ikke den personen da hadde gjort noe galt. Grunnen til at jeg kaller det reservasjonsrett, er fordi det handler mye om personlig syn, følelser og verdier, sier Brekke.

Han sier han personlig ikke kunne undervist Breivik. Brekke forteller at kona hans jobbet med mange av de etterlatte som psykolog.

- Jeg mistet ikke noen av mine nærmeste selv, men jeg har venner som gjorde det. Jeg tror veldig mange nordmenn ble berørt av dette, sier Brekke.

Kan bryte prinsipper Han sier han ikke vet hva han hadde gjort dersom sjefen hans sa han måtte undervise Breivik.

- Det er jo ikke så veldig usannsynlig at Breivik ville søkt på et av mine programmer. Hadde jeg blitt beordret av min nærmeste sjef, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort, men jeg hadde motsatt meg, sier Brekke.

I diskusjonen på Facebook har blant annet jusprofessor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo argumentert for at man ikke kan nekte Breivik studieplass så lenge han oppfyller opptaksvilkårene, og at han ikke ser noen grunn til at professorer kan nekte å undervise ham.

Brekke sier han ikke har filosofert seg ferdig om Breivik-spørsmålet, og sier han skjønner argumentene om lik rett til utdanning.

- Man kan ikke alltid følge regler og prinsipper uansett. Faen, er ikke dette et så ekstremt tilfelle at det er greit å bryte prinsippene? sier Brekke.

- Jeg hadde ikke reagert på samme måten om det var noen andre. Jeg kan ikke forestille meg eller huske om det er noen andre i Norge som jeg ville reagert på samme måte på, sier han.

Har fått reservasjonsrett Dag Harald Claes, instituttleder ved Institutt for statsvitenskap ved UiO har fått med seg debatten som har foregått på Facebook, og er ansvarlig for studiet det Breivik nå har søkt opptak. I 2013 ble Breivik tatt opp som enkeltemnestudent og meldte seg opp til flere emner selv om han ikke tok eksamen.

- Vi måtte håndtere det og jeg valgte å la staben få lov til å reservere seg til å ha noe befatning med Breivik og eksaminasjonen hans, sier Claes til Dagbladet.

Han sier at Breivik ikke hadde tilgang til digitale ressurser, og han fikk heller ikke delta på seminarer eller få veiledning. UiO sendte kopier av lysark fra forelesninger, der foreleserne var anonymisert.

- Det var det ingen som hadde noe imot, men det er flere som har reservert seg mot å lese hans besvarelser. Det er anonym sensur, men det er nedsatt en komité som vet at Breiviks besvarelse er en del av bunken deres, sier Claes.

<strong>PROFESSOR:</strong> Torkel Brekke. Foto: UiO
PROFESSOR: Torkel Brekke. Foto: UiO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer