<strong>PLYNDRER:</strong> Når ansiktene på mobben nå kommer fren viser det seg at det slettes ikke bare er sint, fattig ungdom som står bak opptøyene. Foto: REUTERS/Darren Staples
PLYNDRER: Når ansiktene på mobben nå kommer fren viser det seg at det slettes ikke bare er sint, fattig ungdom som står bak opptøyene. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Universitetsstudenter, riksmannsdøtre og barn må møte i retten

Ikke alle plyndrerne er fattig, sint ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dommerne ved Highbury Corner i London hadde mer enn nok å gjøre i går. Utenfor retten stod biler med varetekstfengslede plyndrere i kø.

De fleste har gått ut ifra at plyndringen og de voldsomme opptøyene i England ledes an av fattig ungdom. De er sinte og lei av å ikke bli tatt på alvor.

Etter hvert som stadig flere ble arrestert viste det seg midlertid at dette ikke var tilfellet: blant de arresterte finner man universitetstudenter, rikmannsdøtre og barnt, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Siden opptøyene startet i London for fem dager siden har hele 805 personer blitt arrestert og 251 siktet for ulovligheter. Da mobbens ansikter kom til syne uten hetter og masker var det muligens et litt annet syn enn de fleste hadde sett for seg.

11 år En 19 år gammel riksmannsdatter med toppkarakterer og egen tennisbane er nå tiltalt for å ha plyndret en butikk i Highbury for elektroniske artikler.

- Jeg hadde aldri trodd at noen fra dette nabolaget kunne gjort noe slikt, sier en nabo av familien til The Telegraph.

Også en 11 år gammel gutte måtte møte for retten etter å ha deltatt i opptøyene. Han innrømmer selv å ha vært med på å plyndre en butikk i nabolaget der han bor i Essex.

Gutten har sittet i varetekt siden mandag da han ble arrestert sammen med en gjeng på rundt 20 barn. Siktelsen ble frafalt på grunn av guttens unge alder.

Vanlige folk Flere som har deltatt i opptøyene har vært borte i kriminelle handlinger tidligere. De aller fleste var også ungdommer i 20-årene, men et overraskende antall var også eldre og helt valige mennesker, skriver The Telegraph.

En lærer, som forlot retten med en avis foran ansiktet, innrømmet å ha vært med på å stjele fra en butikk i Croydon. Også en postmann og en nevø ble tatt på fersken da de benyttet anledningen til å stjele tver og datamaskiner utenfor en plyndret butikk.

En 23 år gammel student klarte å få med seg en tv fra kjøpesenteret Surrey Quays. Han vil være i politiets varetekt i en uke og får derfor ikke ta sin avsluttende eksamen for å bli ingeniør.

- Disse har mest sannsynlig kommet etter de som startet plyndringen, de var for gale, for trege og for dumme til ikke å bli tatt, sa en dommer.

Mer politi Natt til onsdag ble 16 000 politimenn satt til å patruljere Londons gater og de voldsomme opptøyene så ut til å roe seg i hovedstaden, samtidig som de spredte seg til flere av landets store byer.

Politiet i Manchester betegner volden som den verste på 30 år. Fotografer ble jaget bort fra åstedene, og politiet ble presset tilbake av gjenger som besto av flere hundre maskerte ungdommer. Flere bygninger i byen ble satt i brann.

I Liverpool kastet rasende ungdommer murstein mot politiet.

- Dette er umotivert, meningsløs og helt uberettigede, hensynsløse kriminelle handlinger, sa Paul Scarrott, assisterende politisjef i Nottinghamshire.

De første opptøyene brøt ut i forbindelse med at Mark Duggan en kjent kriminell, ble skutt og drept i Tottenham av London-politiet i forrige uke. Politiet etterforsker fortsatt dødsfallet, men mye tyder på at Duggan ble advart av politiet og at det var meningen å skadeskyte ham.

<strong>I BRANN:</strong> Mobben som har herjet flere av Englands byer har gjort store ødeleggelser. Foto: AFP PHOTO / Carl de Souza
I BRANN: Mobben som har herjet flere av Englands byer har gjort store ødeleggelser. Foto: AFP PHOTO / Carl de Souza Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer