LEKKERT, MEN SKADELIG: St. Olav hospitalet i Trondheim er i gang med undersøkelser på hvordan høye hæler, som på bildet, kan skade kvinners føtter. Nærmere 90 prosent av de som oppsøker lege på grunn av fotplager er kvinner, og nå vil norske forskere undersøke om hælene kan skyldes plagene. Foto: Scanpix
LEKKERT, MEN SKADELIG: St. Olav hospitalet i Trondheim er i gang med undersøkelser på hvordan høye hæler, som på bildet, kan skade kvinners føtter. Nærmere 90 prosent av de som oppsøker lege på grunn av fotplager er kvinner, og nå vil norske forskere undersøke om hælene kan skyldes plagene. Foto: ScanpixVis mer

Universitetssykehus vil forske på kvinner og hæler

- Det blir interessant å se om det virkelig er slik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høye hæler er kanskje lekkert - men det kan ha alvorlige helseskader, skal vi tro internasjonal forskning.

Derfor kaster norske forskere seg nå på debatten, ved å undersøke om hæler er grunnen til at nærmere 90 prosent av de som i Norge oppsøker lege på grunn av fotplager, er kvinner.

En studie publisert i Journal of Applied Physiology, omtalt av Huffington Post, viste tidligere i år at kvinner helt ned i 25-årsalderen riskerer kroniske skader på knær, hofter, rygg og sener - som følge av høye hæler. Nettavisen skriver at trykkendringen i føttene gjør at man får en unaturlig holdning.
  - Enda viktigere er det at den unaturlige holdningen vedvarer selv når personen tar av seg skoene, skriver nettavisen.

- Farlig også uten skoene Det er St. Olavs hospital som skal undersøke kvinnene, som foreløpig kun vil finne sted i Trondheim.

- Jeg gjorde en studie for noen år siden, og fant ut at det var mange som hadde teorier om at høyhælte sko var grunn til deformert tå. Teoriene var gode, men det er ikke sånn i vitenskapet at det nødvendigvis er sant fordi man spekulerer ved det, sier prosjektets leder, Grethe Elisabeth Borchgrevink, til Dagbladet.

- Ikke sunt Borchgrevink mener selv at det ikke finnes nok forskning på området, og ønsker derfor å undersøke kvinner, som oftere enn menn - selv om de ikke er rammet av for eksempel sukkersyke eller revmatisme (muskel- og skjelettsykdommer, red. journ.) - oppsøker lege som følge skader på grunn av fottøy.

- Det går an å mistenke at det er derfor. De som selger sko mener ofte at hæler og skader har en sammenheng, men det er ikke bevist. Men det er mange som tror det ikke er så sunt. Men det behøver ikke bety at det er en sammenheng. Det blir interessant å se om det virkelig er slik, sier hun.

Skjeve, krokete tær og smerter Borchgrevink forteller at hun ønsker å se etter flere lidelser som følge av bruk av høye hæler.

- Det finnes gode teoretiske forklaringer på hvorfor bruk av sko med høy hæl skader foten. Særlig godt forklares lidelser som skjev stortå, krokete småtær, samt smerter i forfoten betinget av trykk på nerve ved bruk av høye heler, St. Olavs hospital på sine nettsider.

- Alle kvinner er aktuelle; både de som bruker høyhelte sko, og de som ikke gjør det, skriver sykehuset.


SKADELIG? Kvinner i Trondheim tilbys å delta i en undersøkelse som ønsker å finne ut av om høye hæler er grunnen til at flere kvinner enn menn sliter med fotplager. Foto: Scanpix
SKADELIG? Kvinner i Trondheim tilbys å delta i en undersøkelse som ønsker å finne ut av om høye hæler er grunnen til at flere kvinner enn menn sliter med fotplager. Foto: Scanpix Vis mer