- Unngå å bade der vannet er grumsete eller har skum

Giftige alger i Oslofjorden skyldes kloakk.

ALGER: Oppblomstring av alger i Indre Oslofjord skyldes kloakk. Foto: KYSTVERKET
ALGER: Oppblomstring av alger i Indre Oslofjord skyldes kloakk. Foto: KYSTVERKET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den kraftige oppblomstringen av alger i Oslofjorden skyldes kloakk. En av algeartene er giftig, og truer siste del av badesesongen.

Både politi, brannvesen og medier er de siste dagene blitt nedringt av folk som melder om at skum flyter rundt i fjorden. Søndag var beskjeden fra Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) at algene ikke var farlige for mennesker, men mandag tok de nye prøver som viste noe annet.

En av algeartene som har blomstret kraftig opp, har det nemlig med å produsere giftstoffer. Algen heter Alexandrium og forgifter blant annet blåskjell. Men den er heller ikke helt ufarlig for mennesker. Ifølge NIVA kan algen gi irritasjon i huden.

- Vi anbefaler folk å unngå å bade der vannet er grumsete eller har skum pÃ¥ overflaten. Men der vannet er klart, regner vi det som helt trygt å bade, sier fungerende vannfaglig ansvarlig i Oslo kommune Ole Anton Engen til Aftenposten.no.

De mikroskopiske algene har blomstret opp som følge av varmt vann og mye næring i vannet. Det kraftige regnværet har ført med seg gjødselstoffer fra avløpsnettet rundt Oslofjorden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer