Bergen advarer:

- Unngå å dra over fjellet

Helsebyråden i Bergen vil at bergenserne skal unngå å reise til Østlandet, og at østlendinger unngår å reise til Bergen.

FRARÅDER REISER: Helsebyråd Beate Husa i Bergen ser helst at folk holder seg på sin side av fjellet. Foto: Marit Hommedal / NTB
FRARÅDER REISER: Helsebyråd Beate Husa i Bergen ser helst at folk holder seg på sin side av fjellet. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Bergen har hatt relativt stabile smittetall helt siden nyttår. Dette til tross for at det i februar ble oppdaget flere utbrudd med muterte virus.

Disse klarte kommunen å få slått ned og få kontroll på.

Nå er helsebyråd Beate Husa i Bergen redd for at folk som reiser over fjellet til Østlandet kan ta med seg smitte til vestlandshovedstaden.

- Vi vil veldig gjerne at folk unngår å dra over fjellet hvis de kan, sier Husa til Dagbladet.

ANNERLEDES: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forteller hvorfor det er så viktig at vi får begrenset den voldsomme smitteøkningen så raskt som mulig. Video: Dagbladet TV Vis mer

- En del pendling

82 prosent av smitten i landet blir nå registrert i Oslo, Viken og det som tidligere het Vestfold fylke, opplyste helseminister Bent Høie på et pressemøte mandag kveld.

- Det er jo en god del pendling begge veier, men vi oppfordrer folk til å unngå å reise til Oslo nå, om de kan det. I tillegg ønsker vi at folk i Oslo unngår å reise til Bergen hvis de kan, sier Husa.

Hun forteller at de jobbet hardt med å få kontroll over mutantutbruddene i februar.

- Reglene festet seg

På spørsmål om hva som er hemmeligheten når det kommer til å holde smittetallene lave, svarer hun at det antakelig hjalp å ha strenge regler før jul.

- Noe av hemmeligheten er nok at vi hadde veldig strenge tiltak før jul, med blant annet strenge regler for private sammenkomster og besøk i hjemmet. Vi så at store deler av smitten foregikk i forbindelse med private sammenkomster, så vi innførte strenge besøksregler, sier Husa og legger til:

- Det tror jeg har festet seg hos de fleste bergenserne og i stor grad blitt fulgt, selv etter at tiltakene ble opphevet.

Bekymret for påska

Det er under to uker til mange starter påskeferien. I motsetning til vinterferien kommer påskeferien samtidig i hele landet. Det bekymrer Husa.

- Vi så at vinterferien ikke førte til noe særlig økning, og veldig mange testet seg i etterkant, men uten at vi fikk vesentlig økt smitte. Men nå i påska er det jo flere fridager, og for flere mennesker samtidig, det kan føre til økt smitte, sier Husa.

Hun oppfordrer alle som skal på ferie til å begrense den sosiale kontakten.

- Vi er opptatt av at folk følger rådene fra myndighetene når det kommer til påska. Unngå kollektivtransport til hytta og handle før man drar. I tillegg skal mange gjerne på hotellopphold og liknende, og ikke på hytter, så da oppfordrer vi sterkt folk til å holde seg til sine kohorter, og ikke sosialisere med så mange andre, sier hun.

SCENARIOER FOR GJENNÅPNING: Regjeringens mest optimistiske scenario for gjenåpning er satt til sommeren. Med den nye smitteøkningen og potensiale for forsinkelser i vaksineplanen, er det nå «umulig å spå hvordan ting er i mai og juni», forteller assisterende helsedirektør Espen Nakstad Vis mer

Strammer om de må

De siste ukene har de sett at det er en økning i fest-aktiviteten i kommunen.

Det håper Husa at folk slutter med, men det er ikke aktuelt med nye tiltak nå.

- Vi har gått ut med en veldig klar oppfordring nå, og vi har igjen forklart hvor lett smitten sprer seg i sosiale sammenhenger, men smittesituasjonen akkurat nå gir ikke grunnlag for en type tiltak eller forbud. Men vi oppfordrer sterkt, og håper folk etterlever det, sier Husa og avslutter:

- Likevel er vi selvsagt forberedt på å innføre nye tiltak om det er nødvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer