Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unngå å tabbe deg ut på sommerfesten

Halvparten av oss mener nemlig at fulle kollegaer ødelegger festen for andre.

SOMMERFEST: Juni er tid for sommerfest på jobben - ofte med alkohol spandert av arbeidsgiver. Nye tall fra Helsedirektoratet viser at halvparten av oss mener at fulle kollegaer ødelegger festen. Bildet er kun et illustrasjonsfoto. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SOMMERFEST: Juni er tid for sommerfest på jobben - ofte med alkohol spandert av arbeidsgiver. Nye tall fra Helsedirektoratet viser at halvparten av oss mener at fulle kollegaer ødelegger festen. Bildet er kun et illustrasjonsfoto. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juni er tid for sommerfest på jobben - ofte med alkohol spandert av arbeidsgiver. Nye tall fra Helsedirektoratet avdekker drikkemønsteret i norsk arbeidsliv.

Totalt 1048 personer svarte, hvorav 470 jobber i offentlig og 575 i privat sektor.

Undersøkelsen ble gjennomført tidligere i år av Ipsos MMI, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

- Ubehagelige kollegaer Halvparten av de spurte mener alkohol gjør at kollegaer kan bli ubehagelige når de blir beruset, og hele 27 prosent sier noen drikker seg så fulle at de ødelegger hele festen.

Samtidig vil ikke folk gå så langt at de ønsker alkoholfrie fester. Kun 12 prosent i offentlig og ni prosent i privat sektor ønsker dette.

Anna Lund Bjørnsen (23) og Bjørn Erik Hox (31) nyter en kald øl på Peoples i Oslo, når Dagbladet spør om deres forhold til firmafester.

- Å arrangere sommerfester er jo det en fin måte å sette pris på de ansatte, men det er ikke utelukkende positivt at folk får drikke uhemmet med gratis alkohol, sier Hox.

Begge er enige om at de har opplevd sommerfester som tar helt av, og at ting har kommet ut av kontroll.

IKKE BARE POSITIVT MED SOMMERFEST: Anna Lund Bjørnsen (23) og Bjørn Erik Hox (31) mener det ikke bare er utelukkende positivt at folk får drikke uhemmet mengder med alkohol på firmafester. Her nyter de en kald øl på Peoples i Oslo. Foto: Thomas Lie Larsen / Dagbladet
IKKE BARE POSITIVT MED SOMMERFEST: Anna Lund Bjørnsen (23) og Bjørn Erik Hox (31) mener det ikke bare er utelukkende positivt at folk får drikke uhemmet mengder med alkohol på firmafester. Her nyter de en kald øl på Peoples i Oslo. Foto: Thomas Lie Larsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jo hørt at ansatte skjeller ut sjefen i fylla, eller at kollegaer har havnet i krangel, sier Bjørnsen.

Mer alkohol i privat sektor På spørsmål om holdning til alkoholfrie sommerfester, svarer imidlertid mer enn fire av ti ansatte i offentlig sektor at de er meget eller ganske positive, mens mindre enn én av tre ansatte i privat sektor er enig i dette.

- At vi drikker mer i tilknytning til jobb kan skape ubehag, ikke bare for dem som avstår fra å drikke alkohol, men også for andre kollegaer, sier Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Fremfor alt er det store forskjeller i hvor vanlig det er med alkohol servert av arbeidsgiver på sosiale arrangementer uten å betale selv.

90 prosent av de spurte i privat sektor svarte at arbeidsgiver spanderer alkohol på sosiale tilstelninger, mens bare halvparten i offentlig sektor får alkoholholdig drikke på slike arrangementer.

Hanne Delsbek Nilsen (39) og Vigdis Lunde (54) jobber begge i det offentlige, og her blir det ikke servert gratis alkohol på festene.

- Vi må ta med drikke selv, og det er helt greit at vi ikke får utdelt gratis alkohol på fester, sier Lunde.

Kvinnene sier at man bør kunne gå på jobb mandagen med god samvittighet.

- Jeg har hørt historier hvor ansatte har fått sparken av den fulle sjefen sin på jobbfesten. Det er jo ikke akkurat en positiv side med firmafester, sier Nilsen.

Bør bevisstgjøres I april 2012 lanserte Helsedirektoratet kampanjen "Hvite uker". Hovedmålgruppen er den yrkesaktive delen av befolkningen mellom 30 — 50 år.

Hafstad i Helsedirektoratet mener det må reflekteres rundt den nye alkoholkulturen, som i stor grad er knyttet til gråsonen mellom arbeid og fritid.

- Målet med kampanjen er ikke nødvendigvis å få folk til å slutte å drikke alkohol, men å bidra til økt bevisstgjøring rundt eget forbruk, sier hun.

MÅ TA MED DRIKKE SELV: Hanne Delsbek Nilsen (39) og Vigdis Lunde (54) jobber begge i det offentlige. Når det arrangeres firmafester må de ta med drikke selv. Her fra Hard Rock Cafe i Oslo. Foto: Thomas Lie Larsen / Dagbladet
MÅ TA MED DRIKKE SELV: Hanne Delsbek Nilsen (39) og Vigdis Lunde (54) jobber begge i det offentlige. Når det arrangeres firmafester må de ta med drikke selv. Her fra Hard Rock Cafe i Oslo. Foto: Thomas Lie Larsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media