Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Unngå Drottninggatan i dag, det kan skje mye der

En forsvarsansatt i Sverige skal ha advart få timer før terrorangrepet i Stockholm i går.

SELVMORDSBOMBER: En 28 år gammel tobarnsfar sprengte seg selv i Stockholm sentrum. Ingen andre enn selvmordsbomberen selv ble drept. Foto: Scanpix
SELVMORDSBOMBER: En 28 år gammel tobarnsfar sprengte seg selv i Stockholm sentrum. Ingen andre enn selvmordsbomberen selv ble drept. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge nyhetsbyrået TT advarte en forsvarsansatt en bekjent mot å oppsøke Drottninggatan få timer før en selvmordsbomber sprengte seg der.

- Om du kan, unngå Drottninggatan i dag. Det kan hende mye der, skrev den forsvarsansatte.

TT opplyser at kilden som har kommet med informasjonen er «svært troverdig».

Til Expressen nekter forsvarsledelsen for å ha hatt kunnskap om et forestående terrorangrep.

- Forsvaret har ikke hatt kjennskap til planer om det som hendte, sier informasjonsdirektør Erik Lagersten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ønsker ikke å kommentere TTs oplysninger i kveld.

- Advarsler kan være diffuse Det er ikke uvanlig med terrortrusler, og Wilhelm Agrell, professor i etteretningsanalyse, sier at slik informasjon ofte er vanskelig å tolke.

- En advarsel er et glidene begrep og ikke noe absolutt. Advarsler kan bestå av veldig presis informasjon som det går an å ta til følge, men det er vanlig at advarsler er mer diffuse og man ikke kan gjøre noe med dem, sier Agrell til TT.

Kun én bombe gikk av 16.50 mottok TT og Säpo en trusselepost der et terrorangrep ble annonsert. Få minutter seinere eksploderte en bil i Drottninggatan i Stockholm sentrum. Like etter sprengte selvmordsbomberen, men til alt hell eksploderte kun én av de seks bombene han hadde på kroppen.

Det er mye som tyder på at bomba gikk av for tidlig. Flere hundre mennesker kunne blitt drept og skadd, om bomba hadde gått av med full styrke inne i en folkemengde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!