Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Unngå kjøpesentre

Den kjente legen Jørgen Skavlan oppfordrer eldre i Fredrikstad og Sarpsborg å unngå kjøpesentre. Eldre, røykere og hjertesyke tilhører risikogruppen for legionærsyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er ikke nå du sitter hjemme og hoster og harker, uten å gå til lege, sier Jørgen Skavlan, spesialist i allmennmedisin. Han oppfordrer folk i Fredrikstad- og Sarpsborgsområdet til å ta sine forholdsregler fram til smittekilden for legionella-bakterien er funnet.

Bedre føre var

-  Folkehelseinstituttet går ikke ut med noen råd om hvor folk bør eller ikke bør oppholde seg. Men hvis jeg hadde hatt en bestemor med lungesykdommen KOLS eller en fem år gammel sønn, hadde ikke jeg tatt dem med meg på noe kjøpesenter. De bør ikke oppholde seg på fellesarealer med store ventilasjonsanlegg. Her bør vi

følge bedre-føre-var-prinsippet, mener den kjente legen.

30 prosent dødelighet

Personer over 50 år samt personer med kroniske sykdommer i lunger, hjerte- eller karsystemet, befinner seg i risikogruppen for å utvikle legionærsyken. Også røykere er mer utsatt.

-  I denne gruppen er dødeligheten nær 30 prosent, så denne bakterien kan være farlig. Hos friske personer er dødeligheten under 5 prosent, sier Skavlan.

Max Jens Holm, smittervernoverlege i Stavanger, husker godt hvordan det var da en legionella-epidemi brøt ut i kommunen for 4 år siden. Han oppfordrer likevel ikke folk til å holde seg borte fra bygninger med kjøletårn og ventilasjonsanlegg.

 ADVARER:  Lege Jørgen Skavlan.
ADVARER: Lege Jørgen Skavlan. Vis mer

-  Så lenge man ikke vet hvor smittekilden er, blir det umulig å gå ut med slike anbefalinger. Og nå er jo kjøletårnene ved kjøpesentrene allerede stengt, så her er det ikke lenger noen smittefare, sier han.

Barna er trygge

Heller ikke Eirik Ask, cand. scient og legionella-ekspert ved analyseselskapet Telelab, vil fraråde folk fra å oppholde seg på kjøpesentere.

-  Det er å gå for langt. Mitt eneste råd er at folk bør gå raskere til lege enn de pleier hvis de får feber eller symptomer på lungebetennelse, sier han.

Ask presiserer at barn ikke er spesielt utsatt for å få Legionærsyken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media