CORONAVIRUSET: På verdensbasis er det omkring 100 ulike kandidater som jobber med å ferdigstille en vaksine. Reporter: Celina Morken. Video: KameraOne / NTB Scanix Vis mer

Coronaviruset

- Unngå kyssing og oralsex

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier digitale løsninger kan være en fin måte å bli kjent under pandemien - men advarer mot å eksponere seg på nett.

Publisert

I april skrev Dagbladet at helsedirektør Bjørn Guldvog åpnet for at Helsedirektoratet kunne komme med særskilte råd knyttet til sex, coronaviruset og smittevern.

- Alle bør tenke gjennom at det å ha sex er en form for nærkontakt som kan bidra til smittespredning. Derfor er det spesielt viktig å unngå sex når du er syk, og eventuelt med nye partnere når du er i karantene, sa Guldvog til Dagbladet den gangen.

Kort tid etter gikk Helsedirektoratet ut med nettopp slike råd på helsenorge.no, som en del av artikkelen «Råd for koronahverdagen».

- Naturlig og ønskelig

Her kan man blant annet lese at sex med fast partner er helt trygt så lenge begge er friske.

Man kan også lese at onani ikke medfører økt smitterisiko. Et av rådene lyder: «Nyt deg selv og egen kropp. Du er selv din tryggeste seksualpartner - onani vil ikke spre coronavirus. Vask sexleketøy godt både før og etter».

Dersom du er syk med luftveissymptomer anbefales det å «holde avstand også til de nærmeste» - og unngå sex.

FØRSTE GANG: Det nærmer seg slutten inne på «Ex on the Beach», men de holder ikke tilbake av den grunn. Nå forteller Lars Petter om en ny opplevelse da han og Andreas kom ekstra tett på hverandre. Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/Dplay/Rød Løper Vis mer

- Naturligvis forventer vi - og tenker at det er både naturlig og ønskelig - at folk lever som de ellers gjør når det gjelder sexlivet. Nyt sex med en fast partner, men ikke ha sex når du er syk, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet etter regjeringens faste pressekonferanse onsdag 27. mai.

- Unngå kyssing

På helsenorges nettsider understrekes det at det ikke er kjent om coronaviruset smitter seksuelt. Det oppfordres til å unngå tilfeldige partnere, og å minimere antall partnere dersom du har sex med flere.

- Det naturligvis en fordel at man er forsiktig og ikke har sex med mange partnere etter hverandre, for det øker risikoen for smitte, sier Guldvog.

I Helsedirektoratets råd heter det: «Unngå kyssing og oralsex. Dersom du allikevel har oralsex, bruk kondom/slikkelapp for å unngå spytt».

TESTER: På Oslo Universitetssykehus vil de sjekke om du har hatt corona. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Jostein Sletten / Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er fra munnen smitten i storgrad kommer. Kan man unngå kyssing og oralsex, reduserer det risikoen for smitte. Men også håndhygiene er viktig i denne situasjonen, forklarer helsedirektøren.

Å ha samleie uten kyssing eller oralsex vil derfor kunne være et smittereduserende tiltak.

Oppfordrer til nettvett

På listen over Helsedirektoratets råd kan man også lese følgende:

«Hvis du vanligvis treffer sexpartnere online, via sjekkeapper og lignende, kan du vurdere å ta en pause fra å møte personer fysisk. Videodating, sexting og chatrom kan være spennende alternativer. Husk nettvett!»

Guldvog er tydelig på at dette ikke må leses som en oppfordring til verken økt pornotitting eller å eksponere seg på nett.

- Det handler om at i perioder hvor det er stor smittespredning i befolkningen, er det en fordel å redusere kontakt. Hvis du da har truffet en potensiell partner, er det mulig å bruke digitale løsninger i større grad - for å bli litt kjent, og på den måten kunne ha kontakt, sier helsedirektøren.

- Sexting og videochatting er også forbundet med risikoer. I hvilken grad er de vektet under unnfangelsen av disse rådene?

- Det er viktig at de generelle rådene som gjelder nettvett, dating og videosamtaler overholdes også i denne situasjonen. Jeg vil ikke anbefale at man gjennom videosamtaler på nett kler seg naken, sender bilder eller på andre måter eksponerer seg - verken nå eller ellers. Men det å ha kontakt med hverandre, og flørte over nett, går naturligvis fint.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer