Julefeiring:

Unngå noro-kokken

Årets omgangssyke-sesong er i gang. Det er særlig én ting du må passe på i juleselskapet.

SESONG: Vinter betyr sesong for norovirus og omgangssyke. Foto: Shutterstock / NTB
SESONG: Vinter betyr sesong for norovirus og omgangssyke. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Om vinteren kommer vanligvis noroviruset, sier Horst Bentele, seniorrådgiver i FHI, til Dagbladet.

De aller fleste utbrudd av omgangssyke forårsakes nemlig av norovirus, selv om også andre typer virus kan gi omgangssyke.

- Vi ser normalt at norovirus spres i vinterhalvåret, i barnehager og helseinstitusjoner, sier Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

Han fortsetter:

- Det er foreløpig ikke mer spredning av denne enn normalt, men det er selvsagt utfordrende hvis vi får større utbrudd i sykehus eller helseinstitusjoner som allerede er preget av sykefravær og influensa.

IKKE MER: Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier det ikke er mer spredning av omgangssyke enn normalt. FHI har fått meldinger om utbrudd. Foto: Shad Madian / Dagbladet
IKKE MER: Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier det ikke er mer spredning av omgangssyke enn normalt. FHI har fått meldinger om utbrudd. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Flere utbrudd meldt

Det første utbruddene ble meldt i oktober. Siden er totalt 16 utbrudd med norovirus meldt. De fleste av dem (13) er meldt på helseinstitusjon. FHIs meldingssystem gjelder i all hovedsak sykehus og sykehjem. Det betyr at utbrudd i for eksempel barnehager ikke meldes.

- Vi antar at det er en betydelig underrapportering av omgangssyke, sier Bentele.

Omgangssyke er svært smittsomt.

Ved omgangssyke er det såpe og vann som gjelder. Studier viser at håndsprit har begrenset effekt mot virus som forårsaker omgangssyke.

- Det er håndvask som gjelder, i tillegg til av man skal holde seg hjemme når man er syk. Du må bli hjemme 48 timer etter at du har sluttet å ha symptomer, sier Bentele.

De fleste av oss vasker ikke hendene riktig. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kan komme i jula

Juletid kan være dårlig nytt for omgangssyke.

- Når man har mye nærkontakt med hverandre og med andre som man vanligvis ikke møter, kan man bli smittet med omgangssyke.

SENIORRÅDGIVER: Horst Bentele, FHI.
SENIORRÅDGIVER: Horst Bentele, FHI. Vis mer

Matlagning er en særlig sårbar situasjon.

- Du kan også bli smittet fra maten, om noen som lager mat er smittet med norovirus. Da kan man få utbrudd i familien, sier Bentele.

Ikke smittering

Vannkopper blant barn ser også ut til å være i sesong nå. Dette er ikke en såkalt meldepliktig sykdom, slik at FHI har ikke oversikt over dette. Men de har fått en del meldinger likevel om vannkopper.

- Vannkopper er en sykdom nesten alle barn opplever å få i løpet av barndommen. Nå er det et par årskull som i liten grad har vært utsatt for vannkopper. At det blir mer vannkopper i år, er derfor ikke noe rart, sier Are Berg, avdelingsdirektør for smittevern ved FHI.

FHI oppfordrer ikke til å ha «smitteringer» - de råder ikke til aktivt å søke smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer