Unngå tolltull til jul

Skaff deg oversikt over toll, moms og vekslingskurser.

JULEGAVER: Mange handler julegaver på nett. Det er fort gjort å få seg en smell om man ikke er forsiktig.

Foto: Mette Møller / Dagbladet
JULEGAVER: Mange handler julegaver på nett. Det er fort gjort å få seg en smell om man ikke er forsiktig. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En stadig større del av julegavene kjøpes på nett. Her er butikker fra alle verdenshjørner like lett å besøke som de norske, og tilbudet av klær, bøker, elektronikk og andre varer, er enormt. Men det er ikke alltid like enkelt å vite hva man til slutt må betale for gildet.

Ulike valutakurser, forskjellige priser for frakt og forsikring i butikkene, og norske og utenlandske regler for merverdiavgift og toll må tas med i regnestykket, går det fram av julehandelstipsene fra Tollvesenet.

350 kroner Du kan handle for 350 kroner fra utenlandske nettbutikker uten å betale toll eller merverdiavgift (moms). Denne summen ble i januar økt fra 200 kroner, men nå inkluderer summen frakt og forsikring. Bestiller du en bukse som koster 300 kroner og frakten er på 100 kroner, må du dermed betale 25 prosent moms.

En annen utfordring er valutakursene. Tollvesenet bruker sine egne valutakurser, og det er deres omregning til norske kroner som gjelder, ikke det som står på bankutskriften.

- Vi har de som har truffet akkurat en krone over, forteller Ivar Martin Olsen, seniorrådgiver i Tollregion Oslo og Akershus, til NTB. Den ene krona betyr altså at du må ut med 25 prosent moms og eventuelt andre avgifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer