Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Obamas iskalde forhold:

Unngår å nevne Trump ved navn

Historien bak det iskalde forholdet mellom Donald Trump og Barack Obama strekker seg over år. Men siden Trump tok over Det ovale kontor, har Obama endret framtoning.

ISKALDT FORHOLD: Donald Trump og Obama møttes for første gang på tomannshånd i november 2016. I januar 2017, under innsettelsen av Trump, møttes de igjen. FOTO: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
ISKALDT FORHOLD: Donald Trump og Obama møttes for første gang på tomannshånd i november 2016. I januar 2017, under innsettelsen av Trump, møttes de igjen. FOTO: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Donald Trump eller Barack Obama har noen gang sagt rett ut at de misliker hverandre, men skal man dømme ut fra deres opptredener i offentligheten, virker forholdet å være iskaldt. Det ble enda tydeligere etter Obamas kritiske uttalelser denne uka.

For å forstå det kompliserte forholdet, må vi imidlertid spole sju år tilbake i tid. Obama var USAs president, mens Trump fortsatt var aktuell med kjendisversjonen av «The Apprentice».

Fødselsattesten

I offentligheten lekte Trump med tanken om å stille som presidentkandidat, noe han også gjorde i 1988, 2000 og 2004. Han seilet også fram som selve frontfiguren i den såkalte «birther»-bevegelsen, som hevdet at Barack Obama ikke var født i USA, og derfor ikke kunne være USAs president.

Ryktene om at Obama ble født i Kenya, førte til at administrasjonen rykket ut og offentliggjorde den utvidede fødselsattesten hans.

Derfor var det knyttet store forventninger til korrespondentmiddagen som fant sted bare dager seinere, hvor Trump og Obama skulle befinne seg i samme rom.

Korrespondentmiddagen har helt siden 1920 samlet journalister og USAs politiske elite til en høytidelig middag i Washington. Men selv om middagen i seg selv er en formell tilstelning, er begivenheten kjent for sine mange uformelle innspill, både i form av komikerbidrag og en uhøytidelig tone fra politikerne selv.

DISSET: Trump stod lenge på sitt angående president Barack Obamas fødested. Under den årlige pressemiddagen i Det hvite hus gjorde Obama narr av Trumps tvil rundt presidentens fødested, og i salen, der satt Trump. Video: C-SPAN Vis mer

Latterliggjorde Trump

Denne aprildagen i 2011 var det Obama som skulle åpne ballet med noen vitser.

- Ingen er mer fornøyd med at vi kan legge dette bak oss enn «The Donald». Og det er fordi han endelig kan gå tilbake til å fokusere på sakene som betyr noe. Som for eksempel, var månelandingen juks? Hva skjedde egentlig i Roswell? Og hvor er Biggie og Tupac?

Mens salen responderte med latter og jubel, gjorde tv-produksjonen sitt for å gjøre seansen så dramatisk som mulig. For hver spøk Obama kom med, fokuserte kameraene på Donald Trump som lo behersket, mens han nikket med hodet.

- Fra spøk til alvor: Vi alle kjenner til hva du har oppnådd, og bredden i erfaringene dine, sa Obama og viste til en episode av «The Apprentice».

Nok en gang fikk vi se et klipp av Trumps beherskede latter, omringet av gapskrattende publikum.

- Si hva du vil om Trump, men han ville definitivt ha brakt med seg noen endringer til Det hvite hus, spøkte Obama videre og slo opp et stort bilde av Det hvite hus i casino-drakt.

- Kaldt forhold

Seinere har hendelsen blitt omtalt som øyeblikket da Trump bestemte seg for å stille til presidentvalg. Men som Henrik Heldahl, kommentator på nettstedet Amerikansk Politikk, påpekte overfor Dagbladet i fjor, er dette bare spekulasjoner.

Det finnes nemlig ikke noe belegg for å hevde det. Særlig ettersom Donald Trump valgte å ikke stille til presidentvalg i 2012, men også fordi han har uttalt at det var en ære å bli nevnt av den daværende presidenten.

Heldahl var imidlertid klar på at seansen kunne ses på som en latterliggjøring av Trump, og slo fast at Trump og Obama alltid har hatt et kaldt forhold.

Sjokkseieren

Så - fem år seinere - skjedde det Obama fryktet: Trump var i ferd med å vinne valget i 2016.

Valgkampen hadde utviklet seg til et bikkjeslagsmål, hvor Barack Obama gjorde alt han kunne for at Demokratenes kandidat, Hillary Clinton skulle vinne. Ved flere anledninger advarte han også det amerikanske folket mot å velge Trump.

På den andre siden anklaget Trump Obama for å være grunnleggeren av IS.

Da Trump til slutt gikk av med seieren, var alt lagt til rette for deres første møte på tomannshånd. Et møte som seinere skulle vise seg å bli et vendepunkt i forholdet deres.

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer

Vendepunktet

Tonen var plutselig god mellom kamphanene da de møttes i Det ovale kontor etter valgseieren.

Obama sa blant annet at han de påfølgende månedene ville jobbe for å sørge for at presidentskiftet skulle gå så smidig som mulig.

- Vi vil nå gjøre det vi kan for at du skal lykkes. For lykkes du, så lykkes landet, sa Obama.

Mens Trump omtalte Obama som «en svært god mann», og sa at han ser fram til videre samarbeid med presidenten i framtida.

- Hvis det hadde vært opp til meg, kunne møtet ha vart mye lenger, sa den påtroppende presidenten til pressen i etterkant.

Enorm motbør

Siden Obama forlot Det hvite hus, har han imidlertid vært mer tilbakeholden i omtalen av Trump, sammenliknet med hva han var i åra før Trump ble president.

Det ble særlig tydelig denne uka, etter Trumps kaosturné i Europa. I etterkant av presidentens møte med Vladimir Putin, fikk han enorm motbør, både blant politiske motstandere, og egne partikolleger.

Bakgrunnen for det var at han etter møtet sa at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig» for å ha blandet seg inn i valget i 2016.

Dagen etter hevdet han å ha blandet ordene «would» og «wouldn't», altså «ville» og «ville ikke».

Obamas advarsel

Samme dag avholdt Obama sin viktigste tale siden han forlot Det hvite hus, og han klarte ikke å dy seg fra å komme med en advarsel til verden.

- Hver eneste dags nyhetsrunde gir oss flere rystende og urovekkende overskrifter, sa Barack Obama.

Han angrep også det han kalte «den sterke manns politikk».

- Den sterke manns politikk er på frammarsj idet valg og tilsynelatende demokrati blir opprettholdt, mens de med makt forsøker å undergrave enhver institusjon eller norm som gir demokratiet mening, sa Obama.

Tirsdag var talen hans fylt med advarsler om proteksjonisme og nasjonalisme, skriver CNN, som påpeker at Obama ofte kritiserer den nåværende presidentens verdier, uten å faktisk nevne ham.

Heller ikke nå ble Trump nevnt, men talen framsto likevel som et oppgjør med Trumps måte å drive politikk på - blant annet da Obama framholdt at politikere viser «toppen av skamløshet» når de blir tatt for å lyve og svarer med å lyve enda mer.

KLANDRER OBAMA: I et ferskt intervju med Fox News ga Trump tidligere president Obama skylden for lekkasjene som har preget Det hvite hus den siste tiden. Video: CNN Vis mer

I strupen på Obama

Trump har derimot ikke noe imot å nevne Obamas navn. Siden han tok over Det ovale kontor har han blant annet kritisert helsepolitikken hans, atomavtalen med Iran og ikke minst innvandringspolitikken Obama førte som president.

Også denne uka gikk han i strupen på sin forgjenger. Først sa han at Obama ikke torde å stå opp mot Russland.

- Obama var Russlands nyttige idiot. Han var en total svekling. Se på uttalelsen han gjorde da han trodde mikrofonen var skrudd av - den dumme uttalelsen han gjorde. Men ingen lagde oppstyr på grunn av det, sa Trump i et intervju ifølge The Washington Post.

Uttalelsen Trump siktet til er fra 2012, da Obama - som trodde mikrofonen var av - lovet Russlands statsminister Dmitry Medvedev at han ville tilby «mer fleksibilitet» i forhandlinger med landet etter presidentvalget høsten 2012. Hendelsen ble massivt omtalt av pressen verden over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media