Unngår juleallergi

Inger Hilmersen er allergisk mot både juletre og julestjerne, men hun lar ikke dette stoppe henne fra å ha både juletre og julestjerne i stua. Med et kunstig tre og julestjerner av fin silke, slipper Inger en ellers ubehagelig julefeiring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Når jeg skal besøke andre i jula setter jeg meg så langt unna treet som overhodet mulig. Men det går greit å være i kjøpesentre og andre store rom som har juletre, sier Inger.

Hun påpeker viktigheten av å ikke gå over toleranseterskelen for det man er allergisk mot.

- Nettopp fordi man ikke har juletre selv klarer noen å være på steder med juletrær i kortere perioder, sier Inger.

Lufter

Hun reagerer også på ved, peisrøyk og røyken fra stearinlys, men har funnet måter å takle dette på.

- Jeg lufter leiligheten min når naboer og andre i nærmiljøet ikke fyrer på peisen for fullt. Vi brenner stearinlys, men mannen min blåser ut lysene ute eller på et annet sted enn akkurat der jeg befinner meg, sier Inger.

Selv om Inger vokste opp med ribbe og medisterkaker på julaften har hun oppdaget at hun ikke lenger tåler svinekjøtt. I dag er ribba byttet ut med kalkun.

- Da jeg var barn kunne jeg ikke spise jordbærsyltetøy. Men det var først da jeg ble godt voksen at jeg fikk mer omfattende allergi og astma, sier Inger.

Hun forteller at den beste måten å takle allergi på er å fjerne det man er allergisk mot. Man kan prøve å sette en gjenstand eller mat i et annet rom enn det man oppholder seg i for å se om man føler seg bedre.

- Heldigvis har jeg møtt forståelse for min allergi fra min familie. Dette er svært viktig! Ikke alle gjør det. En del mennesker oppfatter fremdeles astma og allergi som om det er et psykisk problem. Tar man ikke hensyn til allergi kan man fort havne på sykehuset, sier Inger.