FLYR OVER AFGHANISTAN: Her flyr flere fly, blant annet et Norwegian-fly på vei til Oslo, over afghansk luftrom. Foto: Flightradar24
FLYR OVER AFGHANISTAN: Her flyr flere fly, blant annet et Norwegian-fly på vei til Oslo, over afghansk luftrom. Foto: Flightradar24Vis mer

Unngår Øst-Ukraina, men flyr over andre blodige konfliktsoner

Geopolitiske forhold kan ramme luftfarten hardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da boardingen startet på terminal tre på Schiphol-flyplassen i Amsterdam ante ikke passasjerene at de var i ferd med å fly over en slagmark.

Noen timer seinere befant passasjerene på Malaysia Airlines flight MH17 seg 33 000 fot over Øst-Ukraina.

Det kostet de 298 uskyldige livet.

Det avanserte russisk-produserte missilsystemet SA-11 Buk skal ha skutt ned flyet.

Flyr over slagmarker Nå unngår alle passasjerfly det konfliktfylte området - men andre konfliktområder blir flittig brukt av flyselskapene, ifølge CNN.

Mens de brutale krigerne i verdens rikeste jihadist-gruppe ISIL kriger på bakken i Syria og Irak, befinner daglig flere hundre sivile seg i passasjerfly som bruker luftrommet over landene.

Den pågående konflikten mellom israelerne og palestinerne har gjort at flyselskapene nå unngår flyvninger til Tel Aviv.

- Påvirker bransjen Både Norwegian og SAS innstilte i går sine flyvninger til og fra Israel inntil videre, etter at USAs luftfartsmyndighet FAA la ned forbud mot å fly til Tel Aviv.

- Vi vurderer om det vil komme ytterligere avlysninger i ettermiddag, sier pressetalskvinne Trine Kromann i SAS til Dagbladet.

Flykatastrofen i Øst-Ukraina har sørget for at flyselskapene har unngått luftrommet over Øst-Ukraina, noe som kan få store konsekvenser.

- Vi er alltid oppmerksom på globale forhold som kan påvirke våre ruter. Den siste tiden har det vært mye uro, og det har helt klart påvirket bransjen, opplyser Kromann i SAS.

Flyr over Afghanistan Det har den siste tida vært mye uro i Afghanistan - blant annet ble den internasjonale flyplassen i Kabul angrepet av opprørere for en uke siden. I et angrep for rundt en måned siden mot flyplassen i Karachi ble et Emirates-fly påført materielle skader.

Norwegians ruter til og fra Bangkok flyr over det urolige landet, viser Flightradar24.com. Selskapet har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

- Luftrommet er ikke trygt, og dette vil snart gå utover luftfarten, sier Hikmatullah Qwanch ved Afghanistans samferdselsdepartement til Reuters.

Ingen internasjonale flyselskap turte å fly over Afghanistan i tiden rundt invasjonen i 2001, men de siste åra har flyene svermet over det konfliktfylte landet.

UNNGÅR ØST-UKRAINA OG KRIMHALVØYA: Dette bildet fra Flightradar24 viser hvordan luftfarten holder seg unna Øst-Ukraina og Krimhalvøya. Foto: Flightradar24
UNNGÅR ØST-UKRAINA OG KRIMHALVØYA: Dette bildet fra Flightradar24 viser hvordan luftfarten holder seg unna Øst-Ukraina og Krimhalvøya. Foto: Flightradar24 Vis mer

Landet er strategisk plassert, og vanskelig å unngå for flyselskaper som har ruter mellom Asia og Europa. Ifølge Reuters er luftrommet svært viktig for ruteplanlegging.

Kan koste mye penger En omvei rundt både Øst-Ukraina, Syria, Irak, Afghanistan og andre områder der det pågår væpnet konflikt kan koste flyselskapene penger. Mye penger.

I forbindelse med flykatastrofen i Øst-Ukraina har det trolig allerede kostet flyselskapene ekstra kostbart drivstoff.

- Det er klart at om vi må endre ruter, kan dette betyr at vi må bruke mer drivstoff. I vårt tilfelle at det ikke vært så mye endringer, for vi har ikke hatt regelmessige flyvninger over Ukraina, sier Trine Kromann i SAS.

Malaysia Airlines-fly over Syria Det vakte stor oppsikt da Malaysia Airlines i går valgte å fly over krigsherjede Syria, bare tre dager etter flykatastrofen i Ukraina.

Hendelsen ble først plukket opp av Flightradar24. Etter massive reaksjoner på sosiale medier, måtte selskapet forsvare seg:

- Det syriske luftrommet var ikke underlagt restriksjoner, ifølge informasjonen utstedt av de syriske myndighetene for sivil luftfart. MH004 var hele tiden i luftrom godkjent av ICAO (FNs organ for sivil luftfart), sier Malaysia Airlines i en uttalelse.

Selv om luftrommet ikke er stengt av syriske myndigheter, har amerikanske Federal Aviation Administration advart mot området. Selskapet har også fløyet over Irak, som også er på FAAs liste (se kart).

NORWEGIAN-FLYET: Her flyr et Norwegian-fly på vei fra Bangkok til Oslo like sørvest for den afghanske hovedstaden Kabul i Afghanistan. Foto: Flightradar24
NORWEGIAN-FLYET: Her flyr et Norwegian-fly på vei fra Bangkok til Oslo like sørvest for den afghanske hovedstaden Kabul i Afghanistan. Foto: Flightradar24 Vis mer