Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unngår «shutdown», men fremdeles ingen løsning for «drømmerne»

USAs folkevalgte er enige om en budsjettavtale for resten av 2018 og unngår en ny runde med nedstengning av statsapparatet.

BUDSJETTENIGHET: USA unngår ny shutdown etter enighet i kongressen om en ny budsjettavtale. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix.
BUDSJETTENIGHET: USA unngår ny shutdown etter enighet i kongressen om en ny budsjettavtale. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs folkevalgte er enige om en budsjettavtale for resten av 2018 og unngår en ny runde med nedstengning av statsapparatet.

Faren for såkalt «shutdown» har vært overhengende etter hvert som en ny frist for budsjettenighet har nærmet seg. Men ifølge flere medier har Demokratene og Republikanerne nå blitt enige om en avtale om dekning av offentlige utgifter ut hele 2018.

«Starten på en ny æra»

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, omtaler avtalen som «starten på en ny æra for det amerikanske militæret».

Hans demokratiske motpart Chuck Schumer sier at avtalen oppfyller Demokratenes prioriteringer.

Budsjettforslaget har også støtte fra Det hvite hus og president Donald Trump. I avtalen ligger det en bevilgning på 12 milliarder kroner til et av presidentens hjertebarn, nemlig den planlagte muren ved grensen til Mexico.

Et viktig stridstema under forhandlingene har vært de såkalte «dreamer»-immigrantene. Demokratene har tidligere ikke vært villig til å gå med på en budsjettavtale uten en juridisk løsning som beskytter disse innvandrerne fra å bli deportert, men dette er ikke del av forslaget det nå er enighet om.

Når det gjelder «drømmerne» har Donald Trump gjentatte ganger gått ut og anklaget demokratene for å ikke ønske en løsning.

«Demokratene vil ikke hjelpe DACA. Det ville vært så lett å få til en avtale», skrev han tidligere denne uka.

Fristen utgått

Tidligere i år åpnet Donald Trump for å gi 1,8 millioner unge, ulovlige innvandrere statsborgerskap. Forslaget var en del av et større forslag, som også innbefattet penger til Trumps grensemur og innvandringsregulerende tiltak.

DACA kom til under president Barack Obama, og ga unge innvandrere, som ble tatt inn i USA ulovlig som mindreårige, mulighetene til å leve og jobbe i USA uten å frykte deportasjon.

Donald Trump opphevet ordningen i fjor høst, og hadde opprinnelig gitt Kongressen frist fram til 5. mars for å komme opp med en ny løsning.

Trumps DACA-oppheving har havnet for retten, der en føderal dommer har slått fast at Trump-administrasjonen må opprettholde DACA. Saken er anket inn for Høyesterett, men er ikke behandlet der ennå. Om den blir behandlet der i det hele tatt.

Det betyr at programmet fremdeles er gjeldende til, eller hvis, Høyesterett tar saken.

Vil finne DACA-løsning

Det som likevel er utvilsomt er at både republikanerne og demokratene ønsker å finne en løsning på DACA-problemet. Ikke minst fordi det store flertallet av innbyggerne i USA ønsker at de får bli i landet.

Ifølge en meningsmåling fra CNN fra februar mener 83 prosent av amerikanerne at innvandrerne som tilfredsstiller kravene som ligger i DACA, skal få bli.

Begge partiene har kommet med forslag til løsning. Det hvite hus skal ha kommet med et forslag om en tre års utvidelse av DACA-programmet, mot at demokratene er med på å finansiere Trumps grensemur mot Mexico. I tillegg skal også Trump-administrasjonen ha vært villig til å droppe dele av immigrasjonsreformen, skriver ABC News.

Demokratene avslo forslaget, og ba i stedet om at Trump ga «drømmerne» en vei til statsborgerskap. Da ville de gå med på å finansiere grensemuren. Men demokratenes forslag ble også avslått.

Foreløpig er det altså helt i det blå hvordan det ender for de unge innvandrerne.

Et tverrpolitisk forslag for å beskytte de unge innvandrerne ble nedstemt i Senatet 15. februar.

Budsjettet som nå er vedtatt har en totalramme på 1,3 billioner dollar.

Kompromisset innebærer store økninger i bevilgningene til forsvaret og innenlandsinvesteringer. Blant annet gis det mer penger til veteraner, infrastrukturprosjekter og kampen mot opioider.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!