Unngår trolig ny «shutdown» - bare Trumps signatur mangler

Kort tid før Trumps tale ble det klart at USA kan unngå en ny nedstengning. Trump brukte den drøye timen til å lange ut mot media og Demokratene.

TALER I NATT: USAs president, Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP
TALER I NATT: USAs president, Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Representanter fra begge partier har forhandlet fram en enighet som forhindrer en ny «shutdown» i USA. Trump-administrasjonen hadde opprinnelig fram til fredag på seg for å unngå en ny nedstengning.

Richard Shelby og demokratenes Nita Lowey opplyser dette natt til tirsdag. Nå trenger de bare president Donald Trumps signatur innen midnatt fredag.

Budsjettavtalen gjelder grensesikkerhet, men detaljene i avtalen er fortsatt uklare. Dette vil trolig bli gjort kjent tirsdag.

I natt talte Donald Trump foran tilhengere i El Paso i Texas. Der poengterte han tidlig at økonomien i USA er bedre enn på lenge. Men han langet også ut mot Demokratene, medier og etterforskningen mot ham.

- «Fake news»

Og - han snakket selvfølgelig om denne muren han ønsker seg så sterkt. Nettopp dette var ett av flere punkter han kritiserte Demokratene på. Elles var både seine aborter - noe han omtalte som «Demokratenes ønske om å henrette barn» og kriminalitet tema.

Da Trump talte om rikets tilstand i forrige uke, hevdet han at El Paso var en av USAs mest voldsutsatte byer før grensemuren ble bygget. Det stemmer dog ikke, melder nyhetsbyrået AP.

Drapsraten i El Paso var under halvparten av det amerikanske snittet selv før muren ble til, skriver NTB. Men natt til tirsdag avviste Trump tallene som «fake news».

- De sier at grensemuren ikke har utgjort en forskjell, men folkene jeg har snakket med i El Paso sier noe annet. De falske nyhetene er ikke interessert i å komme til bunns i dette problemet. At de avviser murens effekt, er falske nyheter, sa Trump til de frammøtte i El Paso.

Henter hjem soldater

I ganske lang tid har president Donald Trumps ønske om å sette opp en mur på grensa til Mexico skapt bølger i USA. Kongressen ønsker nemlig ikke å gi Trump penger til å sette opp muren, noe som førte til tidenes lengste «shutdown» i USA.

Leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, har vært intet annet enn nådeløs i debatten. For hennes del, har det ikke en gang vært snakk om at Trump skal få penger til muren, noe hun har kalt både «en mannegreie» og «bortkastede penger»

Nå kaster Californias populære guvernør, Gavin Newsom, seg inn i debatten. Ifølge Reuters har han nå signert papirer som gjør at han henter hjem flere hundre grensesoldater.

- Egenprodusert krise

Grunnen skal ifølge NBC være at delstaten «ikke ønsker å være en del av Trump-administrasjonens egenproduserte krise».

Soldatene skal heller brukes på ting som skogbrann og narkotikasaker, blant annet å kartlegge narkotika-karteller i delstaten.

I tillegg kaller Newsom den påståtte innvandringskrisen i USA for et «politisk spill». I talen hevdet han også at antallet grensekrysninger er på sitt laveste siden 1971.

California slår dermed følge med New Mexico, som tilbakekalte sine grensesoldater i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer