Avlyser pressekonferanse:

- Unngår vanskelige spørsmål

Vladimir Putins «et maraton av en pressekonferanse» er avlyst for første gang på minst ti år. - Han har ingen gode nyheter å komme med, sier Russland-forsker.

AVLYSER: Russlands president Vladimir Putin avlyser den tradisjonelle pressekonferansen han normalt holder til nyttår. Bildet er fra hans tale til folket 1. januar 2020. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB
AVLYSER: Russlands president Vladimir Putin avlyser den tradisjonelle pressekonferansen han normalt holder til nyttår. Bildet er fra hans tale til folket 1. januar 2020. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag opplyser talsperson Dmitrij Peskov at Russland-president Vladimir Putin ikke vil holde en stor pressekonferanse i år, slik som han har gjort tidligere år.

I stedet skal Putin finne en passende anledning til å snakke med pressen, men det er ennå ikke avgjort hvilken dag det vil skje. I tillegg opplyses det at Kreml ikke vil avholde sin nyttårsmottakelse i år.

- Ingen liker å bli stilt kritiske spørsmål det er vanskelig å svare på, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski om avlysningen.

Han har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i over 20 år og har mye kunnskap om Russlands nåværende statsoverhode.

Ifølge Godzimirski har de tidligere nyttårs-pressekonferansene til Putin båret preg av å være «litt manipulerte», til tross for at inntrykket som er blitt gitt har vært at alle fritt har kunnet stille ham spørsmål.

- Dette har vært en måte for Putin å kommunisere med omverdenen på. Han har pleid å svare på spørsmål i flere timer, men dette er spørsmål han har vært godt forberedt på at han ville få, sier NUPI-forskeren.

Det britiske forsvarsdepartementet mener også at spørsmålene er avklart på forhånd. Likevel vurderer de at pressekonferansen trolig avlyses som følge av økende bekymring knyttet til forekomsten av krigsmotstand i Russland.

Britene mener at det er nesten helt sikkert at tjenestemenn i Kreml er ekstremt årvåkne med tanke på muligheten for at arrangementer som Putin deltar på kan bli kapret med uregulert snakk om« den spesielle militæroperasjonen».

RYKTEFLOM: Kremlin har gått ut og avfeiet rykter etter at president Putin ble filmet mens han drakk sjampanje under en presseseanse. Video: AP / DBTV. Vis mer

- Ingen gode nyheter

At Putin i år avlyser er et signal, mener Godzimirski, som sier:

- Presidenten har fått folk til å venne seg til at han holder denne pressekonferansen. Hvorfor gjør han det ikke nå? Hva er det han ikke vil svare på?

ABC-journalist Patrick Reevell skriver at det er første gang på minst ti år at Putin ikke avholder sin nyttårspressekonferanse, som av flere omtales som et maraton av en pressekonferanse. Dette fordi at den vanligvis varer i flere timer, samt tiltrekker seg svært mange journalister.

- Putin har holdt disse lange årlige pressekonferanser mange ganger, og det at den avlyses i år er spesielt fordi det har ikke skjedd siden han kom tilbake som landets president i 2012, sier Godzimirski.

NUPI-forskeren tror Putin skjønner at det vil bli veldig kunstig om han ikke ville fått spørsmål om krigen i Ukraina på pressekonferansen, og at det trolig er en grunn til at den avlyses.

- Det er et tema han kanskje ikke er så glad i å snakke om. Her har han jo ingen gode nyheter å komme med, sier Godzimirski.

- Tydelig presset

Forrige uke ble det frigitt en video av Russlands president under en prisutdeling i Kreml. Der benyttet han anledningen til å holde en kort tale, hvor han sverget på at Russland vil fortsette å angripe det ukrainske energisystemet.

Samtidig som han kom med uttalelsene, skålte han med det som så ut som champagne.

- Man kunne få inntrykk av det ikke var første glasset, sier NUPI-forsker Godzirmirski, som mener at Putin nå «er tydelig presset av situasjonen han er i».

- Krigen har ikke gått slik han ønsket seg. Han har brukt masse penger på å bygge opp en forsvarsstruktur, og regnet med at han ville vinne i løpet av ti dager. Nå har det gått ti måneder og seieren er ikke i sikte.

FORSKER: Jakub Godzimirski har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i over 20 år og har mye kunnskap om Russlands nåværende statsoverhode.
FORSKER: Jakub Godzimirski har jobbet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på Norsk Utenrikspolitisk Institutt i over 20 år og har mye kunnskap om Russlands nåværende statsoverhode. Vis mer

- En del av ritualet

NUPI-forskeren viser til at Putin har bygget opp et image av seg selv som en sterkt og fornuftig leder, som tar gode beslutninger.

- Derfor kan han regne med mange spørsmål nå om hvor fornuftig det var å gå til krig mot et naboland og en befolkning som han i mange år har beskrevet som «brødre», sier han.

En tale til folket tror likevel Godzirmirski at Putin vil framføre i løpet av årets siste dag.

- Han pleier å holde en kort nyttårstale hvert år den 31.desember, hvor han hilser russere med det nye året - og vil sikkert gjøre det i år også. Det er en del av ritualet - og vil nok være en tale som andre har skrevet for ham, der han ikke risikerer å bli utsatt for ubehagelige spørsmål, tror han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer