Unngikk flyplasstreik

Partene kom til enighet etter mekling på overtid. Likevel blir det store forsinkelser på flyplassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avinor og de lufthavnansatte var ikke blitt enige da meklingsfristen gikk ut ved midnatt, men etter å ha forhandlet nærmere åtte timer på overtid kom de fram til en løsning.

- Jeg er veldig glad for at vi klarte å unngå en streik som ville rammet tusenvis av uskyldige passasjerer og flyselskapene hardt, sier Avinors administrerende direktør Randi Flesland i en pressemelding.

Misfornøyd

Turid Lilleheie, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), er imidlertid misfornøyd med oppgjøret.

- Vi er ikke fornøyde med resultatet, men valgte likevel til slutt å akseptere Riksmeklingsmannens skisse ut fra en totalvurdering og av hensyn til tredjepart. Meklingen gikk langt på overtid fordi vi ikke kunne godta en så dårlig lønnsutvikling for våre medlemmer som det Avinor og Oslo Lufthavn la opp til, skriver hun i en pressemelding.

Det var på forhånd varslet streik ved sju flyplasser fra klokken 06 i dag tidlig dersom partene ikke ble enige om det økonomiske tilbudet og ulike tolkninger av fjorårets forhandlingsløsning. Fristen ble utsatt to ganger før det kom til løsning.

Godtok skisse

Like etter klokka 07 varset LO Stat og Avinor at de godtok en skisse til løsning som ble lagt fram av riksmeglingsmann Svein Longva i morgentimene i dag. YS ba om betenkningstid, men kort tid seinere ble det klart at også de kunne godta forslaget. 

Disse lufthavnene ville blitt stengt i tilfelle streik:

• Stavanger

• Mosjøen

• Sandane

• Sogndal

• Ålesund

• Sandnessjøen

• Haugesund

På Oslo lufthavn Gardermoen ville 40 ansatte blitt tatt ut i streik, men dette vil kun ført til enkelte forsinkelser.

Store forsinkelser

Selv om streiken er avverget, må reisende belage seg på store forsinkelser på flyplassene i morgentimene i dag. Dette gjelder spesielt de sju flyplassene som ville blitt tatt ut i tilfelle streik.

- Det kommer til å bli forsinkelser på minimum en og en halv time på de flyplassene vi ikke har fly, sier informasjonssjef Kenneth Vikse i SAS Braathens til NTB ifølge Aftenposten.

Årsaken er at SAS Braathens og Widerøe har innstilt henholdsvis 22 og tre tidlige avganger i dag på grunn av faren for streik.

- Vi kan ikke risikere at våre fly blir stående på flyplasser som stenges hvis det blir streik, sa informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens til Dagbladet i går.

For å sikre sikre trafikken på resten av rutenettet kansellerte derfor SAS Braathens 22 morgenflyginger fra Stavanger, Haugesund, Ålesund og Trondheim. Widerøe valgte å innstille tre avganger, melder ANB.

- Dersom det ikke blir streik, settet vi inn ekstrafly på rutene Stavanger-Oslo og Haugesund-Oslo. Det betyr at passasjerene her bare blir rundt en time forsinket, sier Siv Meisingseth.

SAS Braathens skriver på sine nettsider at de regner med at trafikken vil gå som normalt igjen fra klokka 14 i ettermiddag.

SKAL DU UT Å REISE? SJEKK DITT FLYSELSKAP:

• SAS Braathens

• Widerøe

• Coast Air

UNNGIKK STREIK: Partene kom til enighet i morgentimene i dag. Konflikten hadde sin bakgrunn i lønnsoppgjøret for LO- og YS-organiserte i Avinor.
MEKLET PÅ OVERTID: Forhandlingsleder Eivind Gran fra LO Stat (til venstre) og riksmeklingsmann Svein Longva.