ENIGE:  Barack Obama sa under sin tale i natt at kuttene kommer til å bli smertefulle.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
ENIGE: Barack Obama sa under sin tale i natt at kuttene kommer til å bli smertefulle.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

Unngikk krise i siste time

Republikanerne og demokratene ble i natt enig om de mest omfattende kuttene i amerikansk historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokratene og republikanerne ble i ellevte time enige om det nye statsbudsjettet, og unngikk dermed at staten gikk i stå.

I et møte med den republikanske gruppen bak lukkede dører i Representantenes hus, overtalte presidenten i Huset, John A. Boehner, de fleste i gruppa til å godta en avtale som også demokratene i Senatet kunne godta.

- Smertefulle kutt Ifølge Washington Post inngikk partene et forlik som betyr 38 milliarder dollar i kutt i årets budsjett, som ifølge Boehner er det «mest omfattende kuttet i amerikansk historie». I løpet av det neste tiåret vil regjeringen totalt kutte 500 milliarder i budsjettet.

Obama annonserte like etter at avtalen var inngått, og at noen av kuttene som Demokratene har godtatt kommer til å bli «smertefulle».

- Det vil bli kuttet i program som folk er avhengige av. Nødvendige infrastrukturprosjekt vil bli forsinket, sa Obama.

Demokratene gikk med på å kutte flere milliarder enn de i utgangspunktet ønsket, mot at Republikanere droppet kravet om å kutte i føderal finansiering av det som kalles «Planned Parenthood» som i stor grad dreier seg om abortklinikker.

Unngikk «shutdown» Demokratene og republikanerne har i ukevis kranglet om endelig å få vedtatt et budsjett for inneværende år, som begynte 1. oktober i fjor.

Uten et statsbudsjett har Kongressen holdt staten gående med det ene midlertidige krisevedtaket etter det andre. Verken demokrater eller republikanere ønsket nå å fortsette med flere improviserte budsjetter.

Dermed måtte partene inngå en avtale innen midnatt amerikansk tid, for å unngå det amerikanerne kaller «shutdown».

Det ville i så fall ha ført til at alle føderale tjenester som ikke dreier seg om nasjonal sikkerhet eller liv og helse, ville stanset opp eller gått for halv maskin.