Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unngikk krise i siste time

Republikanerne og demokratene ble i natt enig om de mest omfattende kuttene i amerikansk historie.

ENIGE:  Barack Obama sa under sin tale i natt at kuttene kommer til å bli smertefulle.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
ENIGE: Barack Obama sa under sin tale i natt at kuttene kommer til å bli smertefulle.Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demokratene og republikanerne ble i ellevte time enige om det nye statsbudsjettet, og unngikk dermed at staten gikk i stå.

I et møte med den republikanske gruppen bak lukkede dører i Representantenes hus, overtalte presidenten i Huset, John A. Boehner, de fleste i gruppa til å godta en avtale som også demokratene i Senatet kunne godta.

- Smertefulle kutt Ifølge Washington Post inngikk partene et forlik som betyr 38 milliarder dollar i kutt i årets budsjett, som ifølge Boehner er det «mest omfattende kuttet i amerikansk historie». I løpet av det neste tiåret vil regjeringen totalt kutte 500 milliarder i budsjettet.

Obama annonserte like etter at avtalen var inngått, og at noen av kuttene som Demokratene har godtatt kommer til å bli «smertefulle».

- Det vil bli kuttet i program som folk er avhengige av. Nødvendige infrastrukturprosjekt vil bli forsinket, sa Obama.

Demokratene gikk med på å kutte flere milliarder enn de i utgangspunktet ønsket, mot at Republikanere droppet kravet om å kutte i føderal finansiering av det som kalles «Planned Parenthood» som i stor grad dreier seg om abortklinikker.

Unngikk «shutdown» Demokratene og republikanerne har i ukevis kranglet om endelig å få vedtatt et budsjett for inneværende år, som begynte 1. oktober i fjor.

Uten et statsbudsjett har Kongressen holdt staten gående med det ene midlertidige krisevedtaket etter det andre. Verken demokrater eller republikanere ønsket nå å fortsette med flere improviserte budsjetter.

Dermed måtte partene inngå en avtale innen midnatt amerikansk tid, for å unngå det amerikanerne kaller «shutdown».

Det ville i så fall ha ført til at alle føderale tjenester som ikke dreier seg om nasjonal sikkerhet eller liv og helse, ville stanset opp eller gått for halv maskin.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media