Unngikk storstreik etter enighet med staten

Men 2500 lærere tas ut i streik fra mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det blir ingen streik i staten, melder NTB. Dermed har alle arbeidstakerorganisasjonene LO, YS, Akademikerne og Unio godtatt statens siste tilbud.

Oppgjøret i staten har en ramme på 6,1 prosent.

Meklingen i staten tok tid, og Unio Stat var bare mellomfornøyde etter oppgjøret.

- Jeg var såpass fornøyd at jeg kunne anbefale dette oppgjøret, og vi sender det til uravstemning blant medlemmene våre. Å ta ut folk i streik er en alvorlig beslutning som du prøver å unngå, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio Stat til TV 2 Nyhetskanalen.

- Krevende

Etter å ha meklet nesten 22 timer på overtid, kom staten og de fire hovedorganisasjonene endelig fram til en tariffavtale. fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røy innrømmer at oppgjøret var krevende.

- Jeg er først og fremst glad for at vi har kommet fram til et forsvarlig og godt oppgjør i offentlig sektor, sier Røys i en pressemelding.

Oppgjøret betyr at alle får et generelt tillegg på minst 16.000 kroner. Dermed blir noe av etterslepet i forhold til privat sektor kompensert.

Unngikk storstreik etter enighet med staten

AFP ble ikke helt brakt i havn, men avtalen innebærer at statens ansatte er sikret en AFP-ordning som er minst like god som i privat sektor.

2500 lærere i streik

20 000 arbeidstakere i en rekke sentrale bransjer som politi, skole, skatteetat og renovering sto i fare for å bli tatt ut i streik, og lamme deler av landet allerede fra i dag av.

Selv om storstreiken altså ble unngått, ble det fredag kveld klart at 2500 lærere går ut i streik, etter at Unio kommune ikke godtok KS sitt tilbud.

Det er tre forbund i kommunal sektor som har akseptert tilbudet fra staten på 6,3 prosent, mens Unio ikke fikk gjennomslag for sine krav.

Det betyr at 2.558 lærere, 175 sykepleiere i tillegg til ergoterapeuter og fysioterapeuter foreløpig blir tatt ut i streik. Kommunene som er rammet er Bergen, Bærum, Tromsø og Karmøy.

Se hvem som blir tatt ut her

- Tilbudet var rett og slett ikke godt nok for oss. Det er uakseptabelt at høyt utdannede lærere blir så dårlig verdsatt i kommunene, sier leder i Unio, Anders Folkestad, til Dagbladet.no.

AKSEPTERTE TIL SLUTT: Arne Johannessen og Unio Stat var en av de siste gruppene som godtok tilbudet fra staten. Dermed ble streik i blant annet politiet unngått. Her fotografert under forhandlingene fredag kveld. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
AKSEPTERTE TIL SLUTT: Arne Johannessen og Unio Stat var en av de siste gruppene som godtok tilbudet fra staten. Dermed ble streik i blant annet politiet unngått. Her fotografert under forhandlingene fredag kveld. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

- Nødvendig streik

Han forteller at streikeviljen nå er stor blant de Unio-organiserte.

- Den unisone første reaksjonen var at dette er en helt nødvendig streik, og alle er klare for den. Det er bare noen måneder siden likelønnskommisjonen påpekte hvordan kvinnedominerte yrkesgrupper med høy utdanning blir hengende etter lønnsmessig, og ved det første store oppgjøret etter denne rapporten blir dette problemet totalt neglisjert, sier Folkestad til Dagbladet.no.

Helga Hjetland i Utdanningsforbundet, som har vært forhandlingsleder for Unio kommune, legger vekt på at lærerne nå har blitt hengende etter i lønnsutviklingen ved alle de siste oppgjørene.

- Utdanning må lønne seg. Befolkningen er ikke tjent med at det ikke lønner seg å ta høyere utdanning og jobbe i det offentlige. Det kan ikke fortsette uten at det på ganske kort sikt fører til en uthuling av kunnskapen, velferden, helse og tryggheten våre medlemmer skaper for folk flest, sier Hjetland i en uttalelse på Unios nettsider.

- Beklager streiken

Akademikerne i kommunene, som blant annet organiserer lektorene, godtar skissen til løsning i lønnsoppgjøret.

- Dette lønnsoppgjøret er ikke nok til å rette opp den mindrelønnsutviklingen lektorene har hatt siden KS overtok forhandlingsansvaret i 2004, men det er et skritt i riktig retning. Vi finner derfor å kunne akseptere meklingsmannens skisse, sier lederen i Akademikerne Kommune, Ole Jakob Knudsen.

Kommunene strakk seg langt for å hindre streik, men fikk det altså ikke til, sier KS-sjef Olav Ulleren.

- Jeg beklager de ulempene som innbyggerne nå vil bli utsatt for, men det går en grense for hva kommunene kan tåle uten å måtte kutte i tilbudet til kommunens innbyggere, sier Ulleren til NTB.

Meklingen i Oslo kommune var ved 22-tiden fredag fortsatt ikke i havn.