Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Unni (46) lager KJØKKENSALVE mot psoriasis

«Vi har stor tro på dette middelet, ellers hadde vi ikke satt i gang forskningsprosjektet» Forskningssjef Alvin Danielsen ved Universitetsklinikken i Bergen Unni Bjørø (46) fra Os utenfor Bergen fant opp sin egen, effektive psoriasis-medisin. Nå blir «kjøkkensalven» testet ut av Universitetsklinikken i Bergen i en vitenskapelig undersøkelse. Forskningssjef Alvin Danielsen har stor tro på salven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psoriasis-pasienter blir vanligvis anbefalt sterke kortisonsalver av skolemedisinen. Unni Bjørø mener hennes «saltlakesalve» både er mer effektiv og uten bivirkninger. Målet hennes er at salven kan markedsføres som et seriøst og godkjent legemiddel mot psoriasis og visse hudproblemer. Det kan bli en realitet, siden Universitetet i Bergen nå har satt i gang en vitenskapelig studie.

Forskningsprosjekt

- Vi har stor tro på dette middelet, som er et rent naturprodukt. Ellers hadde vi ikke satt i gang forskningsprosjektet, forsikrer amanuensis og forskningssjef Alvin Danielsen ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi.

40 personer med psoriasis er valgt ut til å delta i den såkalte «dobbelt blinde studien».

- Vi er usikre på hva som er den aktive ingrediensen i salven. Det er snakk om to mulige stoffer, derfor har vi laget salven i to ulike varianter, forteller Danielsen.

Halvparten av testpersonene prøver den ene varianten, halvparten prøver den andre.

200 brev

Unni Bjørø har fått over 200 brev fra kvinner og menn som har prøvd saltlakesalven med godt resultat. Noen er helt kvitt de kløende og såre utslettene, andre er betydelig bedre. Salven har også vist seg å hjelpe mot atopisk eksem.

- Jeg vet at flere legemiddelfirmaer er interessert i å produsere og markedsføre den. Men foreløpig er den altså et kjøkkenprodukt som lages i begrenset omfang. Jeg rydder kjøkkenet for salveproduksjon noen dager hver måned og sender ut til 190 helsekostbutikker, forteller Bjørø.

- Hva består salven av?

- Den er laget av salter, mineraler og vitaminer. Det er en tørr salve. Den svir veldig når den smøres på, men det går fort over. Den skal sitte på i maksimum 10 minutter før den skylles av.

Unni Bjørø led selv av psoriasis. Hun visste at salt hjalp mot denne hudlidelsen, og eksperimenterte seg fram til et middel. Hun har brukt ti år på å komme fram til «superoppskriften».