Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sammen i over 30 år

Unni (80) og Brith (84) endelig gift

Tirsdag ga Unni og Brith hverandre sitt ja. - For et helvete det har vært, sier Unni Sten om veien til alteret.

GIFT: Unni Sten og Brith Hiorth giftet Y-kirken i Holmestrand etter over 30 års kamp. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Dette er den store dagen vi har kjempa for i 30 år, sier Unni Sten (80).

Når Dagbladet ringer, har Unni bare timer før giftet seg med sin partner gjennom over 30 år, Brith Hiort (84).

- Jeg har aldri vært borti maken. I kirken gråt de, alle sammen. Jeg er glad i sterke kvinner, og det var flotte, sterke kvinner som holdt taler. Ikke bare for oss, men for alle andre som sliter, sier Unni.

Hun forteller at de har det bra i dag, men de få meterne opp altergulvet i Y-kirken i Holmestrand har imidlertid vært lange for Unni og Brith.

Veldig lange.

Paret har nemlig kjempet lenge for å få lov til å vigsles akkurat her, skriver NRK, som omtalte saken først.

- Vi har klart det, men det har vært tøft. Inntil vi inngikk partnerskapet i 1994, så var dette hemmelig. Først i 1994 kunne vi slippe løs og være åpne, sier hun.

- Da kan du tenkte deg for et helvete det har vært.

NYGIFT: Unni Sten (80) og Brith Hiorth (84) jubler utenfor kirken i Holmstrand etter vielsen. Foto: Ulrikke Granbakken Narvesen
NYGIFT: Unni Sten (80) og Brith Hiorth (84) jubler utenfor kirken i Holmstrand etter vielsen. Foto: Ulrikke Granbakken Narvesen Vis mer

Sterkt ønske

Det var et veldig sterkt øyeblikk for dem begge, da de endelig kunne gi hverandre sitt ja i kirken etter alle disse åra.

- Det å gå opp i prosesjonen mot presten, det var veldig emosjonelt, sier Unni.

- Jeg holdt på å ramle sammen. Vi var begge veldig rørt. Det var tøft. Det var en bekreftelse på hele vårt liv. Å se på verden med åpne øyne og kunne si at «dette klarte vi».

- Så du for deg at dette kunne skje for 40 år siden?

- Nei, er du gal. Den gang var det forbudt. Man ble satt i fengsel.

Unni beskriver dem begge som religiøse, men Brith spesielt. Det har alltid vært et sterkt ønske å en dag kunne vie seg i Y-kirken.

Ga opp

- I 2004 hadde vi hadde tiårsdagen for partnerskapet vårt. Da hadde vi tenkt at vi måtte feire, men vi måtte da ha kirkens velsignelse. Brith var veldig opptatt av det, forteller Unni.

Men noe velsignelse eller forbønn fikk de ikke, og det ble dermed aldri noe mer.

Det nygifte ekteparet hadde egentlig gitt opp håpet om å noen gang kunne gå ned kirkegulvet til lyden av klokkespill, og hånd i hånd. Det var ikke før Y-kirken selv tok kontakt og fortalte at de hadde lyst til å vie dem, at de blåste liv bryllupsplanene.

Det angrer hun ikke på.

- Vi har vært utrolig takknemlig for den seansen vi går hatt i kirka i dag. Det er viktig å vise at det finnes eldre mennesker som bryr seg og tar vare på de homofile, sier hun

Kontaktannonse i Dagbladet

Unni forteller at det har vært en tungt å ta kampen for de homofiles rettigheter opp gjennom åra. Begge har tidligere vært gift i et heterofilt ekteskap, og fått to barn på hver sin kant.

Men ekteskapene tok slutt.

I 1986 la Unni ut en anonym kontaktannonse i Dagbladet. Nøyaktig hva som sto i annonsen husker ikke Unni, men hun ettersøkte en «intelligent og flott dame».

Der, blant et hav av kjærlighetssøkende nordmenn under spalten «Noen for deg?», fant Brith annonsen til Unni, og kjærligheten blomstret.

- Dagbladet har ført oss sammen! sier Unni.

EKTEFOLK: Unni og Brith på nei kirkegulvet etter seremonien i Y-kirken i Holmestrand. Foto: Ulrikke Granbakken Narvesen
EKTEFOLK: Unni og Brith på nei kirkegulvet etter seremonien i Y-kirken i Holmestrand. Foto: Ulrikke Granbakken Narvesen Vis mer

Roser soknepresten

Sokneprest Ragnhild Christophersen var tydelig rørt etter vielsen i Holmestrand tirsdag.

- Jeg synes dette er stort å være med på. Jeg har blitt kjent med Brith og Unni, de er to nydelige damer. Dette vet jeg betyr mye for de, men det betyr også mye for meg, fortalte hun til NRK.

Unni benytter også sjansen til å rose sokneprest Christophersen, som skal ha holdt en «utrolig nydelig tale» om kjærlighet, ifølge den nygifte 80-åringen.

- Hun holdt en utrolig nydelig tale. Det er kjærlighet det dreier seg om. Ikke snakk om homofili, jeg liker ikke det ordet. Snakk heller om kjærligheten, oppfordrer Unni.

Unnis budskap er at man må våge å være seg selv.

- Hvis man klare å være åpne og fortelle hvordan det er, så er det mye lettere å forholde seg til andre mennesker, og det er lettere for de å forholde seg til deg, sier hun.

NYFORLOVET: Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard forlovet seg da de spilte inn den tredje sesongen av «Vendela + Petter», men dette får ikke seerne se. Nå forklarer de hvorfor. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Vedtatt

Kirkemøtet vedtok i april 2016, med stort flertall, at også likekjønnede skal få gifte seg i Den norske kirke. 30. januar året etter ble det klart at Kirkemøtet hadde vedtatt liturgien som brukes når likekjønnede par gifter seg.

83 av møtedeltakerne stemte for nytt ritual, mens 29 stemte mot da saken ble behandlet under Kirkemøtet i Trondheim mandag.

Et forslag om å ikke vedta den nye liturgien ble avvist av flertallet.

Prester som ikke ønsker å vie homofile, kan si nei, men det skal ikke hindre et par i å gifte seg i den kirken de ønsker, skrev NTB den gang.

- Dette er dagen da en bønn og en drøm går i oppfyllelse, sa Gard Sandaker-Nielsen ved Åpen folkekirke den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!