Unnlatelser i ærens navn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har måttet tåle hard kritikk etter at Dagbladet torsdag kunne fortelle at norske soldater i Afghanistan var passive tilskuere da en afghansk kvinne ble mishandlet av sin mann. Episoden kom fram i en NATO-rapport fra Afghanistan, der rapportskriverne undersøkte hva Norge og andre land gjør for å sette FN-resolusjon 1325, som skal ivareta kvinners rettigheter og sikkerhet, ut i livet. Norge fikk ikke bare på pukkelen fordi man ikke fulgte opp resolusjonen, det kom også fram at ingen av de intervjuede norske soldatene kjente innholdet i den. Og dette til tross for at fem norske statsråder på kvinnedagen i 2006 la fram en handlingsplan om hvordan FN-resolusjonen skulle følges opp fra norsk side.

Feltprest Peder Myren som tjenestegjorde i Afghanistan i 2007, sier til Dagbladet.no at han synes kritikken som har vært reist de siste dagene, er uberettiget. – Å gripe inn overfor en afghansk mann som banker kona si, vil gjøre hennes situasjon verre, sier Myren som også er opptatt av at man skal prøve å unngå å komme opp i situasjoner som kan føre til at en families ære kan bli redusert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer