Unnlatelser i ærens navn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har måttet tåle hard kritikk etter at Dagbladet torsdag kunne fortelle at norske soldater i Afghanistan var passive tilskuere da en afghansk kvinne ble mishandlet av sin mann. Episoden kom fram i en NATO-rapport fra Afghanistan, der rapportskriverne undersøkte hva Norge og andre land gjør for å sette FN-resolusjon 1325, som skal ivareta kvinners rettigheter og sikkerhet, ut i livet. Norge fikk ikke bare på pukkelen fordi man ikke fulgte opp resolusjonen, det kom også fram at ingen av de intervjuede norske soldatene kjente innholdet i den. Og dette til tross for at fem norske statsråder på kvinnedagen i 2006 la fram en handlingsplan om hvordan FN-resolusjonen skulle følges opp fra norsk side.

Feltprest Peder Myren som tjenestegjorde i Afghanistan i 2007, sier til Dagbladet.no at han synes kritikken som har vært reist de siste dagene, er uberettiget. – Å gripe inn overfor en afghansk mann som banker kona si, vil gjøre hennes situasjon verre, sier Myren som også er opptatt av at man skal prøve å unngå å komme opp i situasjoner som kan føre til at en families ære kan bli redusert.

For mange norske soldater er det et skrekkscenario at de under en militæroperasjon skal ta seg inn i et hus, der det sitter kvinner som ikke skal bli sett av andre enn sine menn og nærmeste slektninger. Slike situasjoner har amerikanske soldater vært oppe i mange ganger både i Irak og i Afghanistan, og ofte har det endt med skuddveksling og blodsutgytelser. Igjen er det snakk om ære.

Situasjonen i Afghanistan er ytterst komplisert og full av dilemmaer for dem som tjenestegjør der. Skal man i «respektens» og kulturforståelsens navn akseptere en holdning til kvinner som for oss i Vesten er totalt uakseptabel? Eller skal man utfordre det bestående? Det er norske myndigheter som har ansvaret for at norske soldater ivaretar menneskerettighetene i land der Norge er engasjert militært. Da må det også være fullt fokus på FN-resolusjon 1325. Her ligger en av de store utfordringene for norske soldater i Afghanistan i tida som kommer.