Erna Solberg om julefeiringsdebatten:

- Unnlatelsessynd å kutte skolegudstjenesten i jula

Erna Solberg (H) mener det blir rart om en skal tilpasse seg så mye at julegudstjenesten forsvinner ut av julefeiringen i skolen. 

Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag.
<div>KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp deba Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix</div>
Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag.
KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp deba Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp spørsmålet om skolegudstjenester i jula i Stortingets spørretime i dag.

Han peker på rektorene i Voss kommune som i har bestemt seg for å si nei til julegudstjeneste i kirken og spurte statsminister Erna Solberg om hvilket signal hun ville sende.

- Å ha det tilbudet synes jeg er en helt naturlig del av norsk skolehverdag. Jeg mener det blir rart, og en liten unnlatelsessynd om vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med oss den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul i vår del av verden, svarte en tydelig Solberg, som også understreket at ingen skal tvinges med mot sin vilje.

- Brudd med historisk tradisjon

- Norge er et land som historisk sett har vært et kristent land, og julegudstjenesten har dreid seg om Jesus og Gud og julefeiringen har dreid seg om det og ikke nisser og juletær. Å miste det båndet vil være en formidling som vil være et brudd med den historiske tradisjonen, sa Solberg, og pekte på at hun mener Norge blir et mer tolerant og åpent samfunn ved å være trygge på egne verdier og egen historie.

Til Dagbladet sier Erna Solberg at hun kan forstå at det enkelt steder er praktiske grunner til at skolene sier nei til skolegudstjenester.

- Jeg kjenner Voss, der var det noen rektorer som mente at det å reise langt inn til sentrum dagen før julaften kan være tungvindt. Det har jeg respekt for. Men det andre aspektet er at det foregår en diskusjon der jeg mener at man av og til misoppfatter det å være et mer flerkulturelt samfunn med at vi skal ta vekk det som er religiøst, sier Solberg som mener dette er viktig for å forstå det norske samfunnet.

- Derfor håper jeg at foreldre som ikke er kristne også synes det er greit at barna Jeg mener at vi blir mer tolerante og mer åpne med å være trygge i vår egne verdier og egen historie.

- Glad for tydelig budskap

Knut Arild Harede var svært glad for svaret fra statsministeren.

- Jeg er veldig glad for det tydelige budskapet statsministeren nå sender, sa Hareide.

- Jeg tror mange rundt i Norge har hørt debatten om dette. Nå sist var det Voss, der rektorene plutselig hadde bestemt at nå kutter vi det bare ut. Jeg tror ikke de gjør det fordi de ønsker å kutte denne tradisjonen, men fordi de er engstelig for å skape splittelse. Jeg mener at det gir en verdi å kjenne til historien, ved å kjenne til røttene så blir vi trygere på oss selv. Hvis vi ikke skal ha en skolegudstjeneste opp mot julen, som er den høytiden som kanskje flest i vårt land feirer, så mister vi noe.

Livssyn og religion skaper en viss splittelse, men hvis vi skal gjemme det bort, så mener jeg det blir feil, sier han.