«Unnskyld» - igjen

NEW YORK (Dagbladet): Mens presidenten ba om tilgivelse - igjen - for sin oppførsel i Lewinsky-saken på et valgmøte i Orlando i går, sendte Starr to sett med dokumenter, til sammen 36 kasser, over til Kongressen og kongressleder Newt Gingrich.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed har han satt punktum for den åtte måneder lange etterforskningen mot Bill Clinton. Materialet innholder alt råmaterialet fra vitneprovene i storjuryen, inkludert Monica Lewinskys vitneprov som antas å inneholde intime detaljer om sexmøtene i Det hvite hus, og presidentens vitneforklaring på video.

Riksrett

Det skal også være 150 sider i en egen rapport hvor Starr skriver hva han mener er handlinger som må føre til riksrett.
At alt materialet nå er klart kom som en overraskelse på hele det politiske miljøet i Washington.
For å sikre lasten til Capitol svermet det av politifolk utenfor bygningen.

Talen til Clinton kom få timer etter at presidenten hadde hatt et følelsesladet møte med ni demokratiske ledere i Det hvite hus i går morges. Etter møtet ga demokratenes innpisker, David Bonior, klar beskjed om at presidenten burde snakke like åpent ut til det amerikanske folk.

Og Clinton ba om unnskyldning.

Fryktelig tid

- Dette er den frykteligste tida jeg noen gang har opplevd. Det er også den viktigste tida i mitt liv. Jeg har sviktet min egen familie og folk som stolte på meg. Jeg ber om å få tilgivelse og forståelse. Jeg har bestemt meg for at dette aldri mer skal skje. Jeg er fryktelig lei meg for å ha sviktet dere alle, sa Clinton.

- Presidenten møtte oss som far, ektemann og leder av landet, og han var full av anger og fortvilt over alt han har påført familie, politiske venner og motstandere, og det amerikanske folket, sa Bonior.
Det var helt tydelig at presidentens fortvilelse hadde gjort dypt inntrykk på alle som hadde deltatt. Clinton ble tilgitt av sine like fortvilte partivenner som fornyet sin tillit til at Clinton er i stand til å lede verdens eneste supermakt.

Samlet gjeng

Mindretallsleder Richard Gephardt skyndte seg fra Det hvite hus til Kongressen, hvor han møtte flertallsleder og republikaner Newt Gingrich og leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Henry Hyde. Hyde får hovedansvaret for behandlingen av spesialanklager Kenneth Starrs rapport om presidentens forhold til Monica Lewinsky og anklagene om mened og misbruk av presidentmakt.

Rørende enige ga de klar beskjed om at rapporten skal behandles på tvers av partigrensene.

Henry Hyde sa ordene som beskriver stemningen i Kongressen for tiden:

- Dette er fæl jobb, men noen må gjøre den. Ingen ser fram til den traumatiske reisen vi er i ferd med å ta.

Offentlige papirer

Newt Gingrich slår fast at Starr-rapporten vil bli en offentlig rapport. Årsaken er at det amerikanske folk har krav på det, sa han.

Når rapporten er gjennomlest vil representantene vite hva som skal holdes unna offentligheten. Slik det nå ser ut vil rapporten legge fram, mens det eventuelle råmaterialet som følger med vil holdes unna offentligheten.

- Vi må spare uskyldige for detaljer som bare kan skade dem, sa Gingrich.