- Unnskyld, Arne

I går fikk Arne Kristensen (76) besøk hjemme i blokka på Tveita. Oslo-biskopen og landets sosialminister satte seg i sofaen til mannen som tør å prate om sin ensomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På vegne av Den norske kirke ber jeg om unnskyldning for din situasjon og alle andre som opplever det å være ensom. Vi har ikke prioritert sterkt nok det å være et medmenneske, sier biskop Gunnar Stålsett.

I armene holder biskopen en sprakende rød blomst som han overrekker Arne.

- Blomsten trenger akkurat som oss mennesker stell og omsorg. Prater du til blomsten, varer den lenger, sier biskopen.

I forrige uke fortalte Arne Dagbladets lesere om sin desperate ensomhet.

Ingen hadde tid

- Jeg har ingen å snakke med. Jeg sitter bare her og prøver å tenke minst mulig. To ganger om dagen stikker en sykepleier innom med medisiner, og en hjemmehjelper gjør reint annenhver uke. Men de har ikke tid til å prate, fortalte 76-åringen, som i mange år var vaktmann på rådhuset.

Kristensen har forsøkt å få menneskelig kontakt via eldresenteret i bydelen og flere hjelpeorganisasjoner, som Røde Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.

Til ingen nytte.

Men nå har han fått gjevt besøk.

For side om side i den godt brukte, grønnspraglete sofaen sitter sosialminister Ingjerd Schou, Oslo-biskopen og Arne. Sistnevntes opplevelse av å være ensom i «verdens beste land» har berørt mange.

Telefonen har ikke stått stille, verken hos ham eller Dag-bladet. Flere hjelpeorganisasjoner har tatt kontakt, brev og e-mailer strømmer på, og naboer har vært på besøk. Søndagen ble Arne hentet i bil og invitert på middag hos noen som bryr seg:

- Det er hyggelig. Jeg blir rar i hodet av ikke å ha noen å prate med, sier Arne.

Både biskopen og sosialministeren roser 76-åringen for å ha våget å stå fram.

- Arne har bydd oss på sitt liv, fått oss til å stoppe opp og takk for det. Arnes historie pirker borti følelser som savn og lengsel, en redsel for å bli gammel og dårlig samvittighet overfor noen vi burde ha brydd oss om, sier Ingjerd Schou.

Innvandrerfamilier

Hun legger til:

- Det offentlige er ikke gode på å skaffe venner. Men jeg ser at et nært samarbeid mellom hjemmehjelpstjenesten og de frivillige organisasjonene er kjempeviktig. Hjelpeapparatet må ha et godt blikk for den enkeltes behov og være flinke til å videreformidle ønsker hos brukerne.

- Det å bli sett, hilst på og pratet med dreier seg om å være synlig som menneske. Innvandrerfamilier utfordrer oss med deres inkluderende måte å ta vare på sine eldre på, mener sosialministeren.

Biskopen har bestemt seg for å sette ensomhet på dagsordenen når han i løpet av høsten skal gjennomføre samtaler med alle sine medarbeidere.

- Hver enkelt vil bli spurt om hva de faktisk gjør i forhold til ensomme mennesker. Dessverre går prester sjelden på husbesøk lenger og menighetene mangler diakonstillinger til oppsøkende virksomhet. Ensomhet dreper, understreker Stålsett.

Oslo-biskopen opplever flere ganger i måneden, ofte midt på natta, å få telefoner fra fortvilte mennesker. Noen er så langt nede at de ønsker å ta livet av seg.

- Jeg lytter og er medmenneske, sier Stålsett, som har valgt å være tilgjengelig på telefon hele døgnet.

Råd

Hans råd til ensomme er å ta kontakt med det lokale menighetskontoret.

- Fortell hvem du er og hva du vil, oppfordrer biskopen.

Sosialministeren griper fatt i det Arne sier om folk som sitter i klikker på eldresenteret.

- Det er jo slikt barn og unge forteller om. Det å ikke slippe inn i gjengen. Det er interessant at mange eldre føler det samme, sier Ingjerd Schou.

Hun mener seniorpolitikk kommer til å være et viktig felt i framtida.

- Familien er ofte ikke våre nærmeste lenger, venner er vel så viktige. Det livslange troskapet til jobben er borte. Vi flytter mer på oss. Alt dette gjør at vi må lære oss å håndtere alderdommen. Ensomhet kan aldri organiseres bort, men vi kan alle vise omsorg, sier Schou.

PÅ BESØK: - Den norske kirke har ikke prioritert sterkt nok det å være et medmenneske, beklaget Oslo-biskop Gunnar Stålsett og ga Arne Kristensen (76) en sprakende rød blomst. Til venstre sosialminister Ingjerd Schou.