- Unnskyld, Jan Simonsen

Arbeiderpartiets ledelse la seg i går flat for Frp's stortingsrepresentant Jan Simonsen etter at det var blitt kjent at en av partiets medarbeidere på Youngstorget brakte videre rykter om Frp-politikerens seksuelle legning i sin 1. mai-tale. Men ingen ting tyder på at Ap-ledelsen kommer til å gi rådgiver Hans Marius Johnsen sparken, slik Simonsen krever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Både partileder Thorbjørn Jagland og partisekretær Solveig Torsvik gikk i går ut og beklaget dypt at kommunalpolitisk rådgiver Hans Marius Johnsen, som arbeider i Ap's sekretariat på Youngstorget, framstilte Jan Simonsen som homofil.

Det var i Johnsens 1. mai-tale i Rælingen i Akershus at homseryktet ble brakt videre. Etterpå ble talen gjort tilgjengelig for hele det norske folk da den ble lagt inn på Arbeiderpartiets internettsider.

Beklagelser

Partisekretær Solveig Torsvik startet arbeidsdagen i går med å forsikre seg om at kommunalpolitisk rådgiver Hans Marius Johnsens 1. mai-tale ble fjernet fra Aps web-sider. Dernest tok hun en prat med Johnsen selv, for å høre nærmere om hva som hadde skjedd. Etterpå gikk hun i gang med å finne Jan Simonsen, som befinner seg i Stockholm på komitéreise. Da hun endelig fant ham, la hun fram en unnskyldning på vegne av Ap.

Aksepterte

- Jeg sa at vi beklager saken dypt, og at det ikke finnes noen unnskyldning for at denne talen først ble holdt - og dernest ble lagt ut på våre web-sider. Så vidt jeg skjønte, aksepterte han min unnskyldning, sier Solveig Torsvik til Dagbladet.
Hun sier at Arbeiderpartiet vanligvis har gode kontrollrutiner i forbindelse med Ap's web-sider. Men i denne saken har det skjedd en glipp. For ettertida skal kontrollen skjerpes ytterligere, lover hun.

Hun vil ikke etterkomme Jan Simonsens krav om å si opp Hans Marius Johnsen.

- Nei, det er ikke aktuelt, sier Torsvik.

Jagland beklager

Også Ap-leder Thorbjørn Jagland tar avstand fra slik politisk atferd.

- Folks seksuelle legning har overhodet ingen ting i en politisk tale å gjøre. Det var veldig ubetenksomt. Nå beklager både partiledelsen og Johnsen selv det som har skjedd, sier Jagland.

- Men så må jeg få legge til at det ikke er Arbeiderpartiet som står bak ryktespredningen, det er en enkeltperson tilknyttet partiet, sier han.

Hårreisende

Ap's stortingsrepresentant Grethe Fossum mener Simonsen har vært utsatt for hårreisende behandling av en mann tilknyttet partiets hovedkvarter på Youngstorget.

- For det første raker det ingen hvilken seksuell legning Jan Simonsen eller andre måtte ha. For det andre har slike betraktninger ingen ting i en 1. mai-tale å gjøre. For det tredje er det helt utilgivelig å snakke om slike ting i en 1. mai-tale, når dette også bygger på antakelser om Simonsens seksuelle legning. Jeg er veldig lei meg på Jan Simonsens vegne, sier Ap's talskvinne i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité.

Grethe Fossum forteller også at hun er en av Simonsens venner, og at han er en «fantastisk fyr».
- Vi har sittet i samme stortingskomité i tre år, og jeg har lært å kjenne ham som en utrolig flink, ryddig og sympatisk mann. Politisk er vi naturligvis veldig uenige, men privat er han en flott fyr, sier Fossum.

BEKLAGER: Partisekretær Solveig Torsvik har bedt om unnskyldning på vegne av Ap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer