- Unnskyld meg, Facebook, men hvor var det libanesiske flagget da det smalt i Beirut?

Reagerer på at omverdenen ikke gir blodig IS-angrep i Beirut samme oppmerksomhet som blodbadet i Paris.

VISER SIN STØTTE: Berlinere samles foran Brandenburger Tor lyssatt i det franske flaggets farger for å markere støtte til det franske folk. På Facebook har mange lagt et slags filter i Tricolorens farger over sitt profilbilde for å vise sin medfølelse etter tarrorangrepene. Foto: Hermann Bredehorst/Polaris/NTB Scanpix
VISER SIN STØTTE: Berlinere samles foran Brandenburger Tor lyssatt i det franske flaggets farger for å markere støtte til det franske folk. På Facebook har mange lagt et slags filter i Tricolorens farger over sitt profilbilde for å vise sin medfølelse etter tarrorangrepene. Foto: Hermann Bredehorst/Polaris/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Unnskyld meg Facebook, men hvorfor skal jeg endre på profilbildet mitt for å vise støtte til Frankrike og borgerne i Paris? Hvorfor i helvete skulle jeg gjøre det? spør libanesiske Hassan Jalloul på Facebook, i et innlegg som til nå er delt mer enn 16 600 ganger og som har fått mer enn 15 000 til å trykke på «liker»-knappen.

Libaneseren er støtt av at nettsamfunnet har gjort det mulig å legge et slags filter over profilbildet sitt med det franske flaggets farger for å vise sin medfølelse med det terrorrammede franske folket.

For hvor var Facebook da det smalt i Beirut bare for et par dager siden, undrer Jalloul?

Og underforstått:

Hvor var EU-lederne som nå kaster om seg med støtteerklæringer til Frankrike, og USA som i kjølvannet av Paris-terroren har lovet å knekke ondskapen?

Blodige angrep i Beirut For på torsdag gjennomførte IS selvmordsbombeaksjoner i Beirut. Minst 43 menneskeliv gikk tapt og minst 239 ble skadd, melder CNN.

En IS-tilknyttet gruppe hevder å stå bak angrepet. Tilstanden er kritisk for mange av de sårede, opplyste Libanons helseminister Wael Abou Faour torsdag.

Angrepene skjedde ifølge vitner i det Hizbollah-kontrollerte området Bourj al-Barajneh sør i den libanesiske hovedstaden. Eksplosjonene skjedde bare med noen minutters mellomrom midt i rushtiden.

Den ene selvmordsbomberen sprengte seg selv utenfor en sjiamuslimsk moské, mens den andre sprengte seg selv inne på et bakeri.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Facebook-gründer Mark Zuckerberg.
SVARER PÅ KRITIKKEN: Facebook-gründer Mark Zuckerberg. Vis mer

- Hvor var det libanesiske flagget etter terrorangrepene i Beirut for to dager siden? Og hvor har det syriske flagget vært hele tida? spør Jalloul på Facebook.

Han legger til at han forstår at det som er skjedd i Paris er en tragedie, men hans poeng er at «det skjer overalt».

- Betyr ikke like mye Etter at Den islamske stat (IS) tok på seg skylda for de brutale terrorangrepene i den franske hovedstaden fredag kveld, som til nå har krevd 129 menneskeliv, har vestlige medier teppebombet sine seere og lesere nærmest fra minutt til minutt med siste utvikling i Paris.

Den libanesiske bloggeren Joey Ayoub skriver at han anser Frankrike som sitt andre hjemland.

- Gatene i Paris er like kjente for meg som gatene i Beirut. Det har vært to forferdelige kvelder. Den første tok livet av mer enn 40 mennesker i Beirut, den andre tok livet av mer enn 120 mennesker i Paris. Det synes klart for meg at, for omverdenen, betyr ikke tapene av menneskeliv i Beirut like mye som tapene i Paris, skriver Ayoub og legger til:

- Vi får ikke noen «trygghetsknapp» på Facebook. Vi får ikke uttalelser fra de mektigste mennene og kvinnene i verden eller støtte fra millioner av nettbrukere.

- Viktig problemstilling Professor i journalistikk ved journalistutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus, Rune Ottosen, er enig i at kontrasten er slående med hensyn til oppmerksomheten grufullhetene i Beirut og Paris har fått - både med tanke på medieoppmerksomheten og engasjementet hos vestlige ledere.

- Det er en viktig problemstilling å ta opp, og vi bør kanskje gå i oss selv. Vi er oss selv nærmest, sier Ottosen til Dagbladet.

Journalistikkprofessoren understreker likevel at det ikke er unaturlig at vi tenker på våre nærmeste når det forferdelige inntreffer.

- Beirut er lenger unna både geografisk og politisk. Det som skjer nærmere, involverer også våre sikkerhetspolitiske interesser i større grad. Men jeg vet ikke om dette betyr at folk flest ser det som mindre interessant det som skjer i Beirut enn det som skjer i Paris, sier Ottosen.

Ressursspørsmål Ottosen mener at også medienes logistikk spiller inn. Han påpeker at mediebildet preges av store, toneangivende medier som i stor grad holder til i Europa og USA. Ressurser er også et spørsmål.

- Hvor store ressurser mediene har på stedet hvor noe skjer, vil spille inn. Hvor mange kontakter har Dagbladet i Paris sammenliknet med Beirut? Folk drar jo til Paris hele tida, sier professoren.

Ottosen sier det er mange eksempler på at medias hovedfokus ligger på det nære og det som berører oss.

- Dette gjenspeiler seg i vår opptatthet av flyktningstrrømmen som det nå er sterkt fokus på i Norge og i Europa. Det har i lang tid vært slik at Libanon har hatt et vesentlig større flyktningproblem enn vårt.

Facebook-sjefen svarer Facebook-gründer Mark Zuckerberg kommenterer selv saken på Facebook.

- Mange mennesker har med rette spurt om hvorfor vi aktiverte trygghetssjekk for Paris, men ikke for bombingen i Beirut eller andre steder. Inntil i går tilsa våre retningslinjer at trygghetssjekken bare skal aktiveres ved naturkatastrofer. Vi har akkurat forandret på dette, og har planer om å aktivere trygghetssjekk ved andre humanitære kriser i tida framover, skriver Zuckerberg og legger til:

- Takk til alle som har reist spørsmål rundt dette. Dere har rett i at det er mange viktige konflikter i verden. Vi bryr oss like mye om alle mennesker, og vil jobbe hardt for å hjelpe mennesker som lider i så mange situasjoner vi kan.

(I første versjon av denne artikkelen siterte vi et australsk nettsted på at Angelina Jolie hadde uttalt seg. Det viste seg å være basert på en fanside, og er fjernet.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer